Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanův kancléř Mynář: Kšeftoval s vymahačskou firmou s Rittigem?

Z vymahačského byznysu kolem Mynáře vedou nitky k Rittigovi, tvrdí deník Právo
Z vymahačského byznysu kolem Mynáře vedou nitky k Rittigovi, tvrdí deník Právo  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák)
Autor: simao - 
16. ledna 2015
13:34

Kolem hradního kancléře Mynáře je živo. S partnerkou Alex se chystá na příchod miminka, doufá v úspěšnou bezpečnostní prověrku, vysvětluje koupi vily od Janouškova advokáta za 5,5 milionu... A do toho musí vysvětlovat další nepříjemnost. Vedou od jeho byznysu nitky k dalšímu lobbistovi Ivu Rittigovi?

Čelí nařčení, že je napojen v různých případech na lobbisty. Naposledy to byl Roman Janoušek, neboť kancléř Vratislav Mynář koupil prostornou pražskou vilu s velkou zahradou od Janouškova advokáta Víta Širokého. „Nedovedu si představit, jak já bych mohl být prospěšný Romanu Janouškovi, kterého neznám, nikdy jsem ho neviděl a jsem přesvědčen o tom, že byl odsouzen oprávněně,“ řekl však Mynář Blesku.

Nyní však deník Právo spojil Mynáře drobnými cestičkami v zakázkách pro pražský Dopravní podnik pro změnu s lobbistou Ivem Rittigem. Mynář totiž v minulosti působil ve firmách Tessile Ditta Services a Credit Management, které se údajně zapojily do složitého systému vymáhání pohledávek od černých pasažérů. Rittig pak bývá spojován s DPP pro změnu skrze tisk jízdenek, jeho lidé však prý také působili ve firmě zapojené do kolotoče vymáhání pohledávek. Měli s Mynářem společný obchodní záměr?

Jak Právo upozorňuje, Mynář tvrdí, že s vymáháním pohledávek sám nic společného nemá. „Tyto lidi znám jen z médií,“ říká Zemanův kancléř o Rittigovi a spol. Jsou však Mynářovy aktivity právě tím jádrem problému se stále neprovedenou bezpečnostní prověrkou na stupni přísně tajné?

Alespoň co se vily za 5,5 milionu týče, Mynář již problémy, zdá se, zažehnal. Alespoň prezidentu Zemanovi totiž jeho vysvětlení postačilo. „Kdyby mi nezdůvodnil finanční zdroje, které použil na zakoupení tohoto hnízdečka lásky, tak by jeho kariéra v mé kanceláři skončila podstatně dříve, než by Národní bezpečnostní úřad uzavřel prověrku. Protože ale jeho vysvětlení považuji za relevantní, nevidím důvod, proč měnit kancléře,“ řekl Zeman o víkendu Deníku. Otázkou je, zda vysvětlení pro Mynářovy obchodní aktivity postačí Národnímu bezpečnostnímu úřadu.

 

marlen52 ( 16. ledna 2015 16:52 )

nemám slov to je jako se synem martina michala vyšumělo to a je klid po pěšině.nikdo nebude potrestán.nikdo nenapíše jak to pokračuje.

moiaza ( 16. ledna 2015 16:20 )

Zemana jsem volil pouze a jen z důvodu menší státní ostudy.Kníže by byl daleko komičtějším prezidentem. To už by mohl být klidně i Náhlovský se Sobotou. Ti by aspoň nespali ve stoje. Nejde mi však do hlavy, proč Zeman kritizuje kmotry a sám se jimi obklopuje.

tesarl ( 16. ledna 2015 15:58 )

Ze sociálních dávek ještě nikdo nezbohatl.

tesarl ( 16. ledna 2015 15:55 )

polyamidové..... kunja to jsem to zvoral

tesarl ( 16. ledna 2015 15:55 )

a ty nitky byly z bavlny nebo polyamidová.... jděte už se někam projít, nitky a pavoučci a přadlenky

Zobrazit celou diskusi