Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojenské manévry a červený koberec na Hlavní nádraží: rychlíkem přijel mongolský prezident

Autor: Vera Renovica - 
19. ledna 2015
07:30

Červený koberec pro hlavu státu museli včera rozvinout místo na letišti na pražském hlavním nádraží! Na státní návštěvu totiž včera večer mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž (51) nepřiletěl speciálem, ale přifrčel obyčejným rychlíkem!

Kromě nezvyklého koberce a státních vlajek včera cestující na největším pražském nádraží zarazila i sedmnáctičlenná jednotka vojáků Hradní stráže. Elbegdordže totiž hostí prezident Miloš Zeman (70).

„Museli jsme provést prohlídku zájmových prostor a domluvit se s kompetentními lidmi z Českých drah,“ řekl Blesku velitel stráže plukovník Radim Studený. Jeho vojáci navíc pilně celý ceremoniál nacvičovali tři hodiny před příjezdem Elbegdordže.

Provoz nádraží ale nebyl nijak zvlášť omezen. Mongolský prezident, kterému dráhy vypravily speciální vagon první třídy, totiž vystoupil v blízkosti Masarykova salonku, kam poté zaplul.

„Naposledy jsme obdobný ceremoniální akt řešili v roce 2011 při příjezdu krále Tongy, který tehdy přijel z Vídně,“ řekl Blesku Studený. Jeho návštěva byla sice soukromá, ale i tak byl slavnostně přijat.

Zemana uvidí dnes

Mongolská hlava státu ale nepřijde o tradiční pocty před Pražským hradem. Ten je totiž v plánu dnes a až tam se setká s českým protějškem Zemanem.

Elbegdordž, který je prezidentem od roku 2009 a předtím byl premiérem, se bude se Zemanem bavit o ekonomické spolupráci.

Náš prezident se ale asi od něho vlakem jezdit nenaučí – následující cestu totiž Hrad plánuje až na Střední východ…

Video Prezident jel vlakem. Na nástupišti rozbalili červený koberec! - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Blesková zpráva

Elbegdordž s manželkou založili nadaci pomáhající sirotkům, přes niž adoptovali celkem 21 dětí. Spolu se čtyřmi vlastními syny tedy mají dohromady 25 potomků!

Takhle do Prahy vlakem přijížděl sám velký Kim Ir-sen

Dokonce dvakrát dorazil na pražské hlavní nádraží velký vůdce korejského lidu Kim Ir-sen, který se bál létat: v roce 1956 a pak o 28 let později.

Ve vlaku, jímž do Evropy putoval celý týden, měl absolutní pohodlí. A podle vzpomínek železničářů i „moc hezké dívenky, které se o vůdce staraly“. Kimův vlak nebyl jen jeden.

„První vlak obsahoval lokomotivu a dva vozy, v dalším vlaku jeli korejští soudruzi, kteří se věnovali bezpečnosti, potom jely dva stejné salonní vlaky a v jednom z nich byl soudruh Kim Ir-sen. Vlak jel asi 30 km/h a v každých dveřích stál korejský soudruh,“ řekl železničář.

Vlak s vůdcem podle něj řídil náčelník děčínského depa, který za to pak dostal státní vyznamenání. Nad tím pravým vlakem s Kimem pak letěl bojový vrtulník. Na mnoha stanicích se prý zakamuflovával nepořádek a ruiny, na jiných se pak organizovaly mávající davy a folklorní vystoupení.

Traduje se, že ve vlaku vezl Kim vedle zlata ze státního pokladu i čelné představitele své vlády. Ne snad, že by jim chtěl dopřát hezký výlet, ale bál se, aby ho v jeho nepřítomnosti nesesadili.

tgbg ( 22. ledna 2015 19:01 )

Všichni jsou Mongoli.

tgbg ( 20. ledna 2015 10:09 )

Milouš už se těší na kumys, jak se z něho ožere. Zase se mu zvětší ta jeho kobylí hlava. Jenom aby potom toho Mongola nepoblil.

kukuku ( 19. ledna 2015 11:39 )

Krakonos500 srandovně odpověděl slepici.

kukuku ( 19. ledna 2015 10:39 )

Altmanová: Pro slepici z pražské kavárny je nemožné pochopit podstatu nějakého problému a hodnotit, jestli sedá vrána k vráně. Havel nebo Klaus - to vyšlo v podstatě nastejno. Sice ten první naiva, ten druhý grázl, ale oba otevřeli svým pražským kámošům naplno stavidla rozkrádání. Zeman není ideální, ale má mnohem praktičtější názory, takže drž pražský pysk, když se diskutuje o Zemanovi a šoupej nohama.

petrkramnypresident ( 19. ledna 2015 09:58 )

Škoda, že nepřijel na koni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa