Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanův názor na výuku handicapovaných: Ubohé, píší Slováci. Znevážil funkci, vzkázal Gazdík

Miloš Zeman nyní svými výroky překonal i Hovory z Lán, napsali na Slovensku
Miloš Zeman nyní svými výroky překonal i Hovory z Lán, napsali na Slovensku  (Autor: Reprofoto ČT)
Autor: simao, ČTK - 
16. ledna 2015
18:38

Miloš Zeman opět rozpoutal vášnivou diskuzi. Slova o tom, že by se zdravé děti neměly vzdělávat v jedné třídě s handicapovanými, vyvolala řadu reakcí, často odsuzujících. A to mezi českými politiky i na Slovensku. Prezident znovu dělí společnost na dva tábory. Mlčeti zlato?

„Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapovány, měly být umisťovány do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba. Opakuji - neštěstí pro oba,“ citovala Zemanova slova Česká televize na základě záznamu Českého rozhlasu Pardubice.

Tahle slova přitom zapůsobila jako další prezidentova rozbuška. Rázem je všude plno nejrůznějších, především nesouhlasných reakcí. Zeman se pustil na tenký led. Vytáhl téma, o kterém diskutují odborné kruhy, a nekomentoval jej zrovna nejšťastněji.

Všimli si toho i na Slovensku. „Zeman těmito slovy sráží Česko ke dnu, země si ale nezaslouží být posuzována jen podle necitlivého, hulvátského prezidenta. Za poslední desítky let udělali naši sousedé pro handicapované mnoho skvělých projektů. Na Slovensku máme sice empatického prezidenta, který rozumí právě tématům znevýhodněných, ale věcně proces integrace handicapovaných vázne,“ uvedl portál slovenského Denníku N, který založili bývalí redaktoři listu SME. 

Zeman podle nich překonal své vulgární nadávky v rozhlasovém rozhovoru pro Český rozhlas (kauza K*nda) i opilecké potácení u korunovačních klenotů. Podle Denníku N by Česko nyní „zoufale“ potřebovalo „najít člověka, který prezidenta přesvědčí, aby neodpovídal na všechny otázky a aby čas od času mlčel.“

„Nic není černobílé. Pan prezident se vyslovil pro zachování praktických škol v případech, kdy je to v zájmu dětí. Rozhodně se tedy nechtěl negativně dotknout tělesně postižených, jak mu je podsouváno. Poukázal na situace, kdy v důsledku trpí výuka všech žáků ve třídě, a na případy šikany, ke kterým, bohužel, též dochází,“ hájil dnes Zemana na Facebooku jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se na Facebooku zastal prezidenta Zemana po výroku o vzdělávání zdravých a postižených dětí Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se na Facebooku zastal prezidenta Zemana po výroku o vzdělávání zdravých a postižených dětí | Facebook

Proti Zemanovi se ohradili Sobotka i Gazdík

Proti Zemanovi se však ohradil i český premiér Sobotka (ČSSD), byť o poznání mírněji. Stát by podle něj měl vytvářet co nejlepší podmínky pro začleňování zdravotně postižených dětí do běžných škol. „Moderní, slušný stát by měl vytvářet co nejlepší podmínky pro začleňování zdravotně postižených dětí do hlavního vzdělávacího proudu a stejně tak pro integraci všech handicapovaných lidí do života celé společnosti,“ napsal Sobotka.

„Děti by měly vyrůstat co nejvíce společně, je to pro ně důležitá sociální zkušenost, učí je to pomáhat svým vrstevníkům a chápat, že je normální, pokud jsou lidé například ze zdravotních důvodů odlišní a společnost celkově různorodá. V tom všem má ještě naše země velké dluhy, které se teď zejména ve školství snažíme postupně odstranit,“ doplnil premiér.

K Zemanovým výrokům se pak vyjádřil i člověk „z druhé strany barikády“, opoziční představitel Petr Gazdík (TOP 09 a STAN). „Pan prezident by měl přestat říkat věci, které společnost rozdělují. Mě to strašně mrzí, protože prezident má společnost stmelovat. Jeho úkol je jiný a zdá se, že on to nepochopil. Bohužel tímto výrokem znevážil prezidentský úřad,“ poznamenal Gazdík.

Máte handicapované školou povinné dítě? Napište nám svůj příběh a názor na výrok prezidenta Zemana na tip@blesk.cz!

mortis69 ( 17. ledna 2015 18:20 )

Ty krávo,já jsem skoro padesátiletej chlap

mortis69 ( 17. ledna 2015 18:19 )

Že jsi chtěl napsat ovíněn To by stopro sedělo

mortis69 ( 17. ledna 2015 17:53 )

Ty vole,já mám baby rád,když mám tu jejich u pasu To jsi zase šlápnul do milošhovna

mortis69 ( 17. ledna 2015 17:35 )

Nikomu to neříkej,ale právě makám na milošovině Jen ta pí..ča mi nejde přez pysky,tu mám radši u pasu

mortis69 ( 17. ledna 2015 17:23 )

Ruštinu pamatuju,Slovensky jako rodilej Čechoslovák umím dobře,zajímá mě Latina a Angličtinu zvládám již deset let Týýý vole-nebudu já náhodou polyglot?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa