Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Podvod na internetu: Muž si koupil iPhone, přišly mu brambory

(Ilustrační foto) Muž si přes internet objednal nový telefon za skvělou cenu, místo něj mu ale přišly brambory.
(Ilustrační foto) Muž si přes internet objednal nový telefon za skvělou cenu, místo něj mu ale přišly brambory.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: haj - 
12. dubna 2015
14:03

Nákup pomocí inzerátu na internetu se nemusí vždy vyplatit. Své o tom ví i muž, který se stal obětí podvodu. Objednal si nový telefon za skvělou cenu, ale místo mobilu mu přišly brambory.

Muž našel počátkem února na internetovém inzertním portálu Bazoš.cz nabídku na prodej nového mobilního telefonu značky Apple iPhone 6. Stát ho měl 8 tisíc korun, což byla zhruba polovina ceny mobilu v oficiální distribuci.

Pan František (fiktivní jméno zvolené policií) zvolil možnost osobního odběru zboží, jenže prodejce se začal vymlouvat, že bydlí v obci 200 kilometrů daleko. Nakonec tedy pan František souhlasil s vyzvednutím balíku na poště. Na přepážce zaplatil 8 tisíc a poté převzal balíček, uvádí Policejní deník.

Jenže když ho doma otevřel, málem se mu zastavilo srdce. V papírové krabici ležely pouze dvě brambory. Od té doby podvodník, se kterým uzavřel obchod, již nereagoval na e-maily ani telefonáty.

Takový případ však nebyl vůbec ojedinělý, inzeráty nabízející žádané zboží za neuvěřitelně nízké částky jsou velmi časté, zejména nabízejí elektroniku – telefony, tablety a počítače. Podvodníci nabízejí zboží za zlomek ceny a často rovněž požadují peníze předem. V takových případech většinou kupující neuvidí peníze ani objednané zboží.

Co dělat, když nás někdo na internetu takto napálí? „Doporučuji balík na dobírku otevřít vždy ještě na poště nebo při předání doručovatelem za jeho přítomnosti. V případě, že příjemce zjistí, že byl podveden, ať ihned kontaktuje linku 158 a vyžádá přítomnost hlídky na místě. V takových případech dokáže ještě policie, za využití svých zákonných oprávnění, zasáhnout a peníze na místě zajistit,“ radí vrchní inspektor Antonín Nevole z oddělení informační kriminality Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Pokud oznámíte podvod až po několika dnech, zpravidla je již pozdě. „V takovém případě již byly peníze vyplaceny podvodníkovi a pošta vám je nevydá,“ popisuje inspektor a dále upozorňuje, abychom se měli na pozoru, pokud je nabídka příliš výhodná.

Varuje také před prodejci, kteří vybírají před koupí zboží zálohy. „Mnoho pachatelů takto vybírá pouze „zálohy“ a poté přeruší kontakt s poškozenými,“ dodává nadpraporčík Nevole.

sores ( 12. dubna 2015 16:18 )

To je normální v Česku! Všude se krade a podvádí, ale tak jako v prohnilém Česku nikde.Všichni se chtějí mít dobře, tak kradou a podvádí. Nikomu se už nedá věřit a kupovat něco přes poštu, ani náhodou. Jedině ve velkém a známém obchodě.

fotrpjotr ( 12. dubna 2015 16:00 )

Třeba dostal vyšlechtěnou sadbu brambor iPhone.

xxxx678 ( 12. dubna 2015 15:44 )

Proč?Nikdy se mi nic podobného nestalo

honza54.. ( 12. dubna 2015 15:28 )

hele klontečka

honza54.. ( 12. dubna 2015 15:27 )

ten má dírku pro jiný

Zobrazit celou diskusi