Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Internetoví podvodníci z Česka: Skončili v hledáčku bavorské policie

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk - Petr Novotný)
Autor: ČTK, zrk - 
16. dubna 2015
19:54

Policie v bavorském Neu-Ulmu vyšetřuje dva údajné internetové podvodníky z České republiky. Podle regionálního serveru Südwest Presse jsou podezřelí z podvodů v souvislosti s internetovým bankovnictvím. Podnětem k vyšetřování bylo oznámení jedné ženy z Neu-Ulmu, která byla loni v listopadu vyzvána k zadání čísla bankovního účtu v zájmu odblokování počítače. Následně bylo z jejího účtu do Česka převedeno 800 eur (zhruba 22 000 Kč).

Vyšetřovatelé z nově zřízeného oddělení kybernetického zločinu v Neu-Ulmu měli zpočátku k dispozici jen málo stop, protože počítač ženy byl mezitím vyčištěn. K úspěchu vedla až mezinárodní spolupráce. Díky pobočce Interpolu v Praze se podařilo vypátrat souvislost s možnými dalšími podvody obou podezřelých v České republice.

Existuje také souvislost s počítačovým podvodem, který koncem loňského roku poškodil jednoho člověka v jihoněmecké oblasti Allgäu. Tehdy odešlo do Česka prostřednictvím internetového bankovnictví ilegálně 2000 eur (asi 55 000 Kč).

Několik podvodů počítačových pirátů v poslední době zasáhlo i Českou republiku. V posledních dvou dnech na české uživatele zaútočila vlna nevyžádané pošty. Ta má za cíl stáhnout do PC uživatele škodlivý program, který zašifruje soubory a požaduje výkupné. Podvodné zprávy předstírají, že jde o e-mail od nějaké důvěryhodné instituce, a upozorňují na nedoplatek faktury.

Zobrazit celou diskusi