Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Setkání vymodlených dětí ve Zlíně: Maxík utekl hrobníkovi z lopaty, říká jeho maminka

Autor: sč - 
6. června 2015
17:24

Zahradu Baťovy vily ve Zlíně v sobotu zaplnilo více než tisíc dětí „ze zkumavky“. Bezdětným rodičům pomohli k jejich snu odborníci ze zlínské Kliniky reprodukční medicíny.

Každý rok pořádáme setkání a je to vždycky dojemné. Rodiče nám děkují, ukazují ratolesti a sdělují si vzájemně své příběhy,“ řekl šéf kliniky David Rumpík. Důvod k návštěvě a radosti měli manželé Hrabcovi z Polešovic. „Na dceru  jsme čekali dlouhých osm let. Z toho šest jsme jezdili po doktorech. Pomohli nám až ve Zlíně,“ svěřila se maminka Jana (38).

S úsměvem nosili v náručí dvojčata Maxmilána a Mikuláše (21 měs.) manželé  Buganičovi z Otrokovic. Vytoužených kluků se dočkali po třech letech. „Jsem diabetička, a tak byly komplikace. Před porodem i po něm jsem skončila na JIP. Kluci se narodili o tři měsíce dříve. Byli dva měsíce v inkubátoru. Maxík, který měl 1100 gramů, podstoupil v Brně operaci tenkého střeva. Část mu odumřela. Utekl hrobníkovi z lopaty. Mikulášek měl problém s dýcháním,“ svěřila se maminka Eva (29).  Dvojice prožila velké nervy a stresy. Vše se již ale urovnalo, a tak poprvé přišla na velké setkání.

Zlínská klinika již pomohla na svět více než třem tisícům dětí nejen z Česka, ale i z různých koutů světa včetně Jihoafrické republiky či USA.

Zobrazit celou diskusi