Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Unikátní zeď ve Zlíně: Born na ni namaloval mrkajícího Macha

Autor: Slávka Červená - 
3. června 2015
18:21

Obuvnickou továrnu ve Zlíně dříve oddělovala od hlavní silnice stovky metrů dlouhá zeď. Byla na ní baťovská hesla, později socialistická. Nyní ji zdobí oči hrdinů Adolfa Borna.

Zeď byla totálně zruinovaná. Sto metrů ale zrekonstruovala jako symbol baťovské éry místní firma Viva. A nyní u příležitosti filmového festivalu ji pomalovaly děti ze základních uměleckých škol. Je na ní 23 očí Adolfa Borna. Tedy jeho známých postaviček, jako je Mach a Šebestová, maxipes Fík, Žofka a další. Jsou pro potěšení i jako hold k výtvarníkovým 85. narozeninám, které oslaví za pár dnů.

Umělec, který převezme na festivalu ocenění za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež, byl s dílem nadmíru spokojen a dokončil ho. Machovi domaloval levé oko. Ale netradičně. „Tak a má ho tentokrát zavřené,“ konstatoval. Pro někoho však může mrkat. Pak se na dílo podepsal a jedno oko symbolicky namaloval.

Odpočívat ještě nehodlá. „Penze, to je dobrý, ale až po devadesátce. Do té doby je to urážka,“ prohlásil. Života si hodlá užívat. „Život je nekonečná legrace. Stačí se narodit a pak putovat životem,“ míní.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi