Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Romku odmítli v realitce. Ombudsmanka: Čistá diskriminace! Zasáhli její důstojnost

Ombudsmanka Anna Šabatová vs. realitní makléřka Eliška Nosková
Ombudsmanka Anna Šabatová vs. realitní makléřka Eliška Nosková  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: ČTK - 
4. června 2015
12:57

Případ, kdy Romka přišla do realitní kanceláře předstírat zájem o byt a vyzkoušet, jak na ni budou reagovat, vyvolal vášně. Kritice byla podrobena ombudsmanka Šabatová, která pokus obhajuje. V Ústeckém kraji dnes promluvila o tom, že podle ní šlo o "diskriminaci v krystalické podobě".

Za ukázkový příklad diskriminace považuje ombudsmanka Anna Šabatová přístup realitní makléřky Elišky Noskové, která na přání klienta odmítla poskytnout byt Romce. Tenhle případ se přitom na konci června dostane rovnou před soud. Romka Lenka Balogová zažalovala po odmítnutí makléřku za nemajetkovou újmu kvůli údajné diskriminaci. Případ se bude řešit u litoměřického okresního soudu. Balogová žádá omluvu a 100 tisíc korun. 

Ombudsmanka: Romka byla zasažena na své důstojnosti

Spor má počátek v roce 2013, kdy veřejný ochránce práv na základě podnětů testoval realitní kanceláře a jejich ochotu pronajímat byty Romům. Veřejná ochránkyně práv k testování využila pracovnici Poradny pro občanství, občanská a lidská práva Balogovou. Chtěla si tak ověřit přístupy realitních makléřů k Romům.

Podle Šabatové šlo o typický příklad diskriminace. "Jenom na ten fakt, že ta paní má romské jméno, následovala otázka, zda je Romka. Na to následovala informace, že si nemůže jít prohlédnout byt. Byla to diskriminace v krystalické podobě," řekla ČTK ombudsmanka.

Šabatová od litoměřického soudu čeká odpověď na to, zda i v případě předstírání zájmu o byt může utrpět důstojnost odmítnutého klienta. "Čekám odpověď na otázku, jestli ten, kdo v tu chvíli neusiluje o bydlení, ale je nositelem toho znaku, kvůli kterému dochází k diskriminaci. Ta paní byla Romka, ona se tázala, jestli by mohla být ubytována. I když my víme, že v tu chvíli sama bydlení nesháněla, ale mohla ho shánět za rok za dva a ona byla zasažena ve své důstojnosti. A jde o to, jak na to bude soud nahlížet," uvedla Šabatová.

Makléřce vybírají peníze na pokutu

Majitelka realitní kanceláře Nosková už dříve zdůraznila, že realitní makléři musejí respektovat přání klienta, který výslovně nechtěl ve svém bytě ubytovat Romy. "Je to realita, že většina lidí nechce Romům pronajímat byty, protože už mají špatné zkušenosti – zničené byty, ukradené a rozprodané vybavení bytů," uvedla Nosková. Makléřku podporují Svobodní, na její podporu založili transparentní účet. Jejich cílem je vybrat polovinu částky, kterou požaduje Balogová a kterou by případně musela makléřka zaplatit. K dnešnímu dni je podle zjištění ČTK na účtu přes 65 000 korun.

jaromir123 ( 4. června 2015 18:43 )

Dobrá rada, jak si přilepšit k dávkám potřebným. Stačí, když cikánka půjde 1-2 x za rok do nějaké realitky nebo do firmy za prací a má vyděláno.

1395 ( 4. června 2015 16:27 )

To je neuvěřitelný co si tahle hidžábová baba jaga dovoluje.A to ještě nevíme co se bude dít až sem nalezou muslimové z Afriky.

babana ( 4. června 2015 15:41 )

Právě, porušení stanov...

babana ( 4. června 2015 15:31 )

Ale tady není "trh práce".

a-z- ( 4. června 2015 15:17 )

Kdyby zájem jen nepředstírala, tak ji neodmítnou.

Zobrazit celou diskusi