Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Kerry po pádu z kola: Operaci se nejspíš nevyhne!

Autor: ČTK - 
1. června 2015
21:08

Šéf americké diplomacie John Kerry je odhodlaný dál pracovat, a to i přes to, že ho nejspíše čeká operace nohy. Tu si americký ministr zahraničí zlomil při cyklistice ve francouzských Alpách.

Americký ministr zahraničí John Kerry, který si v neděli při cyklistické vyjížďce ve francouzských Alpách zlomil nohu, se zřejmě bude muset podrobit operaci. Dnes to s odvoláním na nejmenovaný zdroj z americké diplomatické delegace uvedla zpravodajská stanice CNN.

Kerry noc strávil na klinice ve švýcarské Ženevě a odpoledne odletěl do USA, kde je očekáván v noci SELČ. Kvůli nehodě zrušil návštěvu Španělska a Francie, ale pracovat chce dál.

Do Švýcarska ze Spojených států přiletěl chirurg Dennis Burke, který v minulosti Kerrymu operoval kyčel. Ministra, který se bude léčit v Bostonu, Burke také při návratu do vlasti doprovází.

Mluvčí ministerstva zahraničí John Kirby v neděli uvedl, že 71letý Kerry si zlomil pravou stehenní kost, fraktura je v blízkosti operované kyčle.

Kirby rovněž uvedl, že ministr je navzdory zranění v dobrém rozmaru a pokračuje v práci. Dodal, že uskutečnil bezpočet telefonátů, hovořil například s prezidentem Barackem Obamou.

Kerry se kvůli zranění sice nemůže osobně zúčastnit úterní mezinárodní bezpečnostní konference v Paříži věnované situaci v Iráku a v Sýrii, ale podle médií je rozhodnut být jednání přítomen alespoň na dálku prostřednictvím videospojení.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová krom toho dnes sdělila novinářům, že Kerry už mluvil se svým íránským kolegou Mohammadem Džavádem Zarífem a chce se zúčastnit všech schůzek naplánovaných do konce června a věnovaných jednáním o íránském jaderném programu.

Kerryho nehoda se stala u městečka Scionzier v Horním Savojsku, které hraničí se Švýcarskem. Scionzier leží asi 30 kilometrů od Ženevy, kde ministr v sobotu jednal se svým íránským protějškem. Kerry, který spadl po nárazu do obrubníku, je vášnivým cyklistou a vyjížďky během svých diplomatických misí běžně podniká.

ruudazvostravy ( 1. června 2015 21:39 )

Čón Kerri?Je to akonrát smrdutej Jůde in memórijam.

Zobrazit celou diskusi