Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Usmíření? Američané už nechtějí Kubu na seznamu teroristů

Americký prezident Obama
Americký prezident Obama  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
10. dubna 2015
07:09

Americké ministerstvo zahraničí údajně doporučilo, aby prezident Barack Obama vyřadil Kubu ze seznamu států podporujících terorismus. V Panamě už mezitím spolu jednali ministři zahraničí obou zemí John Kerry a Bruno Rodríguez.

„Doporučení ministerstva zahraničí vyřadit Kubu ze seznamu států podporujících terorismus je výsledkem několikaměsíčního technického zkoumání a je důležitým mezníkem v našem úsilí o utváření plodnějších vztahů s Kubou,“ prohlásil Ben Cardin, nejvýše postavený demokrat v senátním výboru pro zahraniční vztahy. Jeho mluvčí Sue Walitská AFP potvrdila, že senátor byl o rozhodnutí ministerstva informován.

Obama míří do Panamy na americký summit, který začíná dnes a při kterém se poprvé oficiálně setká se svým kubánským protějškem Raúlem Castrem. Také venezuelský prezident Nicolas Maduro ve čtvrtek řekl, že v panamském summitu vidí příležitost pro zlepšení vztahů s USA.

Ve čtvrtek šéf Bílého domu během návštěvy Jamajky potvrdil, že brzy rozhodne o vyřazení Kuby ze seznamu zemí podporujících terorismus. Řekl také, že ministerstvo zahraničí dokončilo proceduru posuzování důvodů pro či proti setrvání Kuby na seznamu. Až prý dostane závěry svých bezpečnostních poradců, oznámí své rozhodnutí.

V Panamě ve čtvrtek spolu za zavřenými dveřmi jednali ministři zahraničí obou zemí John Kerry a Bruno Rodríguez. Šlo o první setkání představitelů USA a Kuby na tak vysoké úrovni od začátků kubánské revoluce před více než půlstoletím, poznamenala agentura Reuters. O rozhovoru zatím není nic známo.

zauber ( 10. dubna 2015 18:33 )

Američani lezou Kubě do pr-dele jenom proto, aby se tam snáze dostávali, škodili a rozvrtali současný poklidný život Kubánců.

zauber ( 10. dubna 2015 18:31 )

Na seznamu teroristů by měly být především USA. Doporučil bych barevně zvýraznit a dvakrát podtrhnout.

tgbg ( 10. dubna 2015 12:02 )

Pokud vím, tak hlavním důvodem, proč USA chtějí škrtnout Kubu ze seznamu teroristů je to, že Kuba splnila podmínku USA a propustila všechny politické vězně. Takže žádné rakety ani nic podobného, jak tady konspirují komunističtí zloději a vrazi.

nekritik ( 10. dubna 2015 09:46 )

to bude za chvili po Kube

bobo017 ( 10. dubna 2015 09:02 )

Neměl by český velvyslanec upozornit Obamu že to je nevhodné ?

Zobrazit celou diskusi