Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

USA mají průšvih: Špehovaly francouzské prezidenty

USA prý špehovaly tři poslední prezidenty Francie.
USA prý špehovaly tři poslední prezidenty Francie.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
23. června 2015
23:22

Nejdřív prasklo, že odposlouchávali Angelu, a teď tohle! Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) špehovala nejméně v letech 2006 až 2012 tři poslední francouzské prezidenty, kterými byli Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a François Hollande.

Dokumenty získané serverem byly vedeny jako přísně tajné. Obsahují především pět zpráv NSA o zachycených komunikacích francouzských politiků. Tyto informace byly určeny pro americké zpravodajské služby, uvedl například deník Libération.

Podle týdeníku L´Express Američané nešpehovali jen prezidenty, ale i francouzské ministry, vysoké úředníky, zákonodárce a diplomaty. Podle listu sledovali především jejich telefonickou komunikaci.

Už dříve vyšlo podobně najevo, že NSA prý sledovala komunikace německých představitelů včetně kancléřky Angely Merkelové. Informace o těchto tajných monitorovacích programech USA postupně zveřejňuje v posledních letech bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden.

Na základě odhalení prezident Barack Obama slíbil zreformovat NSA. Americký Senát začátkem měsíce po bouřlivé debatě schválil zákon, který omezuje hromadný sběr dat o telefonní komunikaci tajnými službami. Data budou nově namísto NSA shromažďovat a uchovávat telekomunikační firmy a NSA do nich bude moci nahlížet jen se svolením soudu.

santikxauz ( 24. června 2015 11:05 )

USA sleduje všechny v zájmu proti terorismu.Co všem vyčítají,to sami provádějí.USA a ISIS nejhorší zlo na světě.

Zobrazit celou diskusi