Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Úřady v USA obvinily mladého Američana z podpory islamistů

(ilustrační foto) Úřady v USA obvinily mladého Američana z podpory islamistů.
(ilustrační foto) Úřady v USA obvinily mladého Američana z podpory islamistů.  (Autor: Foto: Reuters)
Autor: ČTK - 
22. června 2015
21:44

Policie ve Spojených státech zadržela mladíka, který si nezákonně opatřil poloautomatickou pušku, se kterou na podporu radikálního hnutí Islámský stát (IS) plánoval zabíjet Američany. Americké ministerstvo spravedlnosti dnes podle agentury Reuters uvedlo, že muž původem z Jižní Karolíny byl obviněn z podpory Islámského státu. V USA je to již několikátý podobný případ.

Devatenáctiletý Justin Sullivan, který sám sebe označuje za islámského konvertitu, byl vedle podpory IS obviněn také ze dvou zbraňových deliktů. Sullivan si totiž od agenta Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) pracujícího v utajení koupil tento měsíc poloautomatickou pušku a objednal si u něj tlumič. Agentovi, o jehož identitě nevěděl, řekl, že s tlumičem na pušce chce provádět menší cvičné akce před rozsáhlejším útokem.

Úřady na Sullivanovy záměry upozornil v dubnu jeho otec. Rodinu tehdy vystrašil synův pokus po vzoru islamistů spálit buddhistické náboženské předměty.

Spojené státy v posledních měsících řeší mnoho obdobných případů, kdy převážně mladí muži údajně chystali násilné akce na podporu Islámského státu. Například v polovině června obvinila americká prokuratura dvojici Američanů, kteří ve vlasti podle vyšetřovatelů chtěli vraždit ve jménu teroristického hnutí IS. Jejich terčem se údajně měli stát policisté z Massachusetts, kterým chtěli uřezat hlavy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi