Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Téměř 2000 mrtvých: Vlna veder v Indii dál zabíjí, nemocnice jsou přeplněné

Autor: ČTK - 
29. května 2015
09:28

Nejméně 1826 mrtvých si jen za poslední týden vyžádala vlna veder, která sužuje Indii. Jde o nejvyšší počet obětí extrémního horka, který byl v zemi zaznamenán za posledních 20 let. Nejhůř je na tom stát Ándhrapradéš. Teplota se na mnoha místech drží kolem 50 stupňů Celsia.

Meteorologové varovali, že vlna veder potrvá ještě nejméně dva dny v rozsáhlé části Indie od státu Tamilnádu na jihu až po Himáčalpradéš u Himálaj. Většina obětí zemřela na dehydrataci nebo úpal.

Ve vrcholícím létě před příchodem monzunů každoročně umírají vlnou horka stovky převážně chudých lidí, letošní bilance už ale překročila dosud nejtragičtější rok 1995, kdy zemřelo 1677 lidí.

Nemocnice jsou přeplněné a nemají dostatečnou kapacitu, aby se postaraly o všechny, kdo vyhledají pomoc lékařů. ƒ„Máme úplně plné pokoje. V tomhle okrsku pracuji jako lékař už 40 let, ale ještě nikdy jsem neviděl tolik vážných případů,“ řekl J. V. Subbaráo z ústavu lékařské vědy ve státě Ándhrapradéš.

Většina nejhůře postižených jsou podle něj chudí a starší lidé, kteří si nebyli vědomi toho, jaké zdravotní následky pro ně pobyt na spalujícím horku může mít.

Odborníci varují, že oficiální údaje o počtu obětí jsou pravděpodobně podstatně nižší, než je skutečný stav. Horko podle nich největší měrou postihuje chudé obyvatele – a u těch je nejméně pravděpodobné, že zemřou v nemocnici.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vvogh.t ( 29. května 2015 10:23 )

2 tisíce, když je jich 1 miliarda, to teda je neštěstí,

vrahrychtar ( 29. května 2015 10:03 )

takova vlna veder by byla dobra na nase Indocechy..

Zobrazit celou diskusi