Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

KOMENTÁŘ: Povolme na dálnici i 200 km/h. Stejně pořád stojíme

Poslanci odhlasovali zvýšení rychlosti na některých úsecích dálnic na 150 km/h. Co na to Petr Holec?
Poslanci odhlasovali zvýšení rychlosti na některých úsecích dálnic na 150 km/h. Co na to Petr Holec?  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
12. května 2015
05:22

Politici včetně prezidenta a také experti, kteří vždy mají k ruce zajímavou statistiku, si našli novou prázdnou slámu k tlučení: návrh poslanců ODS, abychom na vybraných úsecích dálnic, které moc nepřipomínají D1 nebo je hned po kolaudaci nezvlnily staré pneumatiky, jezdili rychlostí 150 km v hodině. Tedy o 20 km/hodinu rychleji než doposud. Jenže...

Vetem zákona dokonce pohrozil i prezident Miloš Zeman, jehož odjakživa vozili ve státních limuzínách s modrým majáčkem, takže jsem ho na jednom z jeho nonstop výletů viděl jet i rychlostí blízko 200 km za hodinu. Řekněme, že podobně jako kdysi Jiří Paroubek cestou na svou svatbu i on spal a věřil, že jede povolenou stotřicítkou.

Stejně se vyšší rychlosti hrozí i někteří experti. Ti hned přispěchali s tzv. Nilssonovým zákonem, podle kterého každé zvýšení rychlosti o kilometr zvyšuje pravděpodobnost nehody se smrtelnými následky o 4,5 procenta. Aha: podobně přesně zvyšuje výběr daní tzv. Lafferova křivka, podle níž vyberete víc daní, když je snížíte. Že to občas neplatí, se pak přičítá tzv. externím vlivům.

Těm se nyní přičítá i to, že se třeba Němci na dálnicích zabíjejí méně než my, přestože na více než třetině jejich délky létají i rychlostí 250 km v hodině. Řekněme, že to prostě nezkoušejí v chipnuté felicii. A mimochodem: přes všechny hrůzy známé z D1 u nás dálnice patří k nejbezpečnějším, nejvíc se podle statistik zabíjíme na obyčejných silnicích.

Ironie je, že u nás takový povyk způsobí novela zákona, jež povolenou rychlost zvyšuje pouze na pár kilometrech dálnic, navíc objektivně těch nejbezpečnějších. A to ještě podle počasí, hustoty provozu a světla, z čehož celkem spolehlivě vychází velmi vysoká pravděpodobnost, že se tyto ideální podmínky nikdy nesejdou.

A když už se náhodou sejdou, bude na daném úseku dálnice zrovna výluka nebo se tam budou předjíždět dva polské kamiony. Můžeme proto klidně spát. I kdybychom u nás povolili rychlost 200 km v hodině, budeme na našich dálnicích většinou stát úplně stejně jako dnes.

olkl ( 12. května 2015 13:16 )

Zemanovič Putiněnko rád dál bude jezdit nad 200 m/hod..v jeho autech s majákem...On ví prd! On je hlavně prudič!!! Se.re se do všech a sám je prde.m!!!

olkl ( 12. května 2015 13:10 )

soudruh Zeman Putinovic ***enko...neví čí je...Je to chudák zblblý vším...(i sám sebou)...

olkl ( 12. května 2015 13:08 )

Mladí frajeři umírají na silnicích 1 a 2. třídy...ne na dálnicích...většinou do stromu....Chudáci...ale to není 90% řidičů...

olkl ( 12. května 2015 13:04 )

tebe jsem se neptal blbe...

sores ( 12. května 2015 10:51 )

130 km/h je úplně dostačující, bude akurát víc mrtvol. Mladí fraeři to samozřejmě budou zkoušet a předvádět se. Ale kdo chce kam, pomozme mu tam.Rozhodně 130km nepřekročím kdyby trakary padaly. Spěchati toliko pro hovado dobré jest-Jan Ámos Komenský. I on byl už tenkrát chytřejší nežli dnešní lidi.

Zobrazit celou diskusi