Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Řecko překvapilo: Splatilo Mezinárodnímu měnovému fondu 12 miliard!

Autor: ČTK, shp - 
9. dubna 2015
23:25

Tak tohle asi nikdo nečekal! Řecko uhradilo Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splatnou částku dluhu ve výši zhruba 12,3 miliardy Kč. Zadlužená země bojující s nedostatkem hotovosti provedla úhradu k dnešnímu termínu. Podle pozorovatelů však není jisté, jak bude dluhy splácet od příštího měsíce.

Dohoda s mezinárodními věřiteli o výplatě dalších peněz zatím není, podle médií však Atény od eurozóny dostaly šest dnů na úpravu požadovaných reforem. Řecký premiér Alexis Tsipras mezitím pokračoval v ostře sledované návštěvě Moskvy. Rusko ale podle prezidenta Vladimira Putina o finanční pomoc nepožádal.

Někteří zástupci řecké vlády minulý týden zpochybňovali, zda Řecko vzhledem k neutěšené finanční situaci země uhradí splatný dluh vůči MMF v řádném termínu. MMF dnes ale úhradu splatné částky dluhu potvrdil. Už příští týden ale zemi čekají splátky krátkodobých vládních dluhopisů v hodnotě 2,4 miliardy eur.

Řecko v minulých letech držely nad vodou peníze ze dvou mezinárodních záchranných programů od MMF a Evropské unie v celkovém objemu 240 miliard eur. Z nich zbývá vyplatit ještě zhruba 7,2 miliardy eur. Eurozóna ale výplatu této částky pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády.

Řecko je přitom prakticky bez přístupu k novým úvěrům a Brusel má finanční situaci země za kritickou. Nejčastěji se odhaduje, že bez nových peněz od věřitelů jí peníze dojdou 20. dubna.

Seznam požadovaných reforem Atény předložily na začátku měsíce. Podle mezinárodních věřitelů však byly příliš optimistické a náměstci ministrů financí eurozóny ve středu dali řecké vládě šest pracovních dnů na jeho přepracování, napsala dnes řecká média.

Atény mezitím oznámily, že obnovují prodej státního majetku, který řecká vláda zastavila po svém lednovém nástupu k moci.

Řecko výměnou za úvěrovou pomoc v minulých letech zavedlo masivní výdajové škrty, snížilo důchody a mzdy a zvyšovalo daně. Škrty ale zvýšily nezaměstnanost, která podle dnešních statistik letos v lednu sice klesla na 25,7 procenta z prosincových 25,9 procenta, nadále však patří k nejvyšším v Evropě. Země je zároveň nepřetržitě 25 měsíců v deflaci.

Velkou pozornost proto vyvolala cesta premiéra Tsiprase do Ruska. Očekávalo se, že Řek požádá Moskvu o finanční pomoc, prezident Putin ale po středeční schůzce obou politiků uvedl, že se tak nestalo.

Šéf Kremlu ovšem naznačil, že Rusko by mohlo vyjmout Řecko ze zákazu dovozu západních potravin, který Moskva zavedla loni v reakci na západní sankce kvůli ukrajinské krizi. Tsipras dnes zopakoval, že Atény se západními sankcemi proti Rusku nesouhlasí.

jana999 ( 10. dubna 2015 06:51 )

píšou 12 miliard

rada42 ( 10. dubna 2015 05:55 )

Půjčka zaplacená půjčkou - a jsou hrdinové....

jerry39 ( 10. dubna 2015 05:12 )

Pane prezidente cesta do Moskvy je Vaše povinnost Ti co Vam to zakazujou to jsou idioti.

realistaii ( 10. dubna 2015 02:04 )

německo dluží řecku válečné reparace dokud fašisti nezaplatí , musí řecko neuznat dluh a jako Island soudit demokratické zloděje politiky a dluh zaplatí oni a jejich rodiny ISLANDSKÁ CESTA , neuznávat dluhy spáchané zločinci politiky

decathklon ( 10. dubna 2015 01:32 )

Ptám se vás, soudruzi a soudružky - bez hádek! 1. Včera v Událostech i komunista Dolejš řekl, že prezident by se měl distancovat od podpory současné ruské politiky a soustředit se na pietu obětem 2.svět.války. Vojenská přehlídka je podle Dolejše problém velký problém co bude mít pro naši zem následky. / 2. Zaorálek: Zeman by Putinovi asistovat neměl Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek by se na rozdíl od prezidenta Miloše Zemana neúčastnil vojenské přehlídky v Moskvě k výročí konce druhé světové války. Šéf české diplomacie to řekl v rozhovoru pro německý list Süddeutsche Zeitung. Památku sovětských vojáků padlých při osvobozování Československa by ministr uctil jinak. Mnoho lidí (voličů) považuje Zaorálkovo jednáni za velmi pragmatické, vyvážené a v zájmu českého státu, pravě na pozadí Zemanových kotrmelcu. Je mnoho příkladů v politice, ze politik "prozřel" a změnil svuj postoj k lepšimu!!!!Bohužel je více je těch změn k horšímu. Zaorálek s břemenem funkce prevzal i odpovědnost a změnil své názory. Tomu všechna čest!! / 3. Např. Opakem je Hamáček - Zákaz cestování se týká Rusů k nám, nikoli českých politiků do Ruska," ….co to je za blábol!?!? vznikl snad po kritizovaném výletu Vojtěcha Filipa do Moskvy?? Ten také národ a politiky zaskočil!! Filip je kapitolka sama pro sebe, dožít ve zdraví na fleku. / 4. Premiér Sobotka cestu poloschvaluje, proč ne. Co mu kápne, on si to umí spočítat. Je to další je to další zemanovo mínus a Sobotka má na hradní křeslo zase blíže! Tiše si tleská. / 5. Proč Putin odmítl návštěvu Zemana??? A opak je pravdou i přes nesouhlas veličiny a to i levicové??? / 6. Pojede Zeman složit poklonu i ke Kimovi a shlédnout jeho vojenskou přehlídku ??? Asi se divíte? Proč by nepřekvapil i takovým krokem. / A šlo by pokračovat, zbytek politické levice se neodváží názor vyřknout. To jsou ti co si jen hřejí zadky a vezou se tiše za plat.

Zobrazit celou diskusi