Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tsipras podlézá Putinovi: Sankce proti Rusku jsou mimo

Autor: shp - 
9. dubna 2015
16:16

Premiér zadluženého Řecka Alexis Tsipras moc dobře ví, komu podlézat. V Moskvě, kam s prosíkem přijel za Vladimirem Putinem, jestli by mu nepřihrál nějaký ten milion eur, znovu prohlásil, že nesouhlasí se západními sankcemi proti Rusku. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej...

Jak zdůraznil, jeho vláda se vždy snažila zablokovat jakékoli snahy o další zpřísnění těchto sankcí. Již ve středu jednal Tsipras s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který mu dal darem ikonu pocházející z raně středověkého Řecka kdysi údajně ukradenou nacisty.

Podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova ikona zobrazuje svatého Mikuláše a svatého Spiridona a ruský prezident ji svému hostovi předal na závěr středečního jednání. Obraz prý z Řecka okupovaného během druhé světové války nacisty odvezl německý důstojník.

Od jeho potomků ho prý teprve nedávno zakoupil nejmenovaný Rus. Jak se ikona dostala až do Kremlu, ale Peskov již neuvedl. Oba dva státníci spolu jednali zejména o ekonomických tématech. Putin ještě před schůzkou naznačil, že Rusko by mohlo vyjmout Řecko ze zákazu dovozu západních potravin.

Moskva toto embargo zavedla loni v létě v reakci na západní sankce, vyhlášené kvůli ruské anexi Krymu a kvůli ruské podpoře separatistů na východě Ukrajiny. "Řecko by se mohlo stát mostem mezi EU a Ruskem," uvedl Tsipras. Na setkání se studenty potvrdil, že s Putinem jednali i o možné účasti ruských firem na privatizaci řeckého průmyslu.

Tsiprasova cesta je pod velkým drobnohledem zejména kvůli tomu, že se očekávalo, že řecký premiér požádá Moskvu o finanční pomoc, aby mohlo splácet dluhy mezinárodním věřitelům. K ničemu takovému ale podle ruského prezidenta nedošlo.

zauber ( 9. dubna 2015 20:04 )

Tgbg, ty si tak velkej kretén, že by si měl mít portrét na Muzeu místo Havla. Anebo, alespoň vedle něj. To byl taky pěknej k-o-kot.

tgbg ( 9. dubna 2015 19:02 )

Tsipras si zahrává. Do Řecka vjedou tanky a hordy ruských Mongolů a přivlastní si Řecko stejně jako Krym.

tgbg ( 9. dubna 2015 19:00 )

Za jak dlouho se z komunisty Tsiprase stane fašista Tsipras? Putinovi stačilo 20 roků!!

tgbg ( 9. dubna 2015 18:59 )

Češi jsme Slované proto nelezme do řiti ruským mongolům, pastevcům dobytka. Tam se geneticky nehodíme jedině jako komunističtí řiťolezci.

zauber ( 9. dubna 2015 17:19 )

N a Řecku je mně sympatické jen jedno. A to, že už přišli na to, že EU je dobrá tak akorát pro USA a Němce. Protože oni ji řídí tak, aby sloužila především jim samým.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa