Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řecko je Putinův trojský kůň, varují Němci. Tsipras jede Moskvu prosit o zmírnění sankcí

Podle německých médií je Tsipras Putinův trojský kůň
Podle německých médií je Tsipras Putinův trojský kůň  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, ljš - 
7. dubna 2015
20:13

Řecký premiér Tsipras jde k Putinovi škemrat o peníze a to Evropu děsí. Podle německých médií se mnozí bojí, že se Řecko v Evropské unii a NATO stane Putinovým trojským koněm, který je bude rozkládat zevnitř.

„Ve starověku postavili  Řekové legendárního trojského koně, do jehož břicha schovali své bojovníky. Trójané si ho pak sami vtáhli za hradby města a byli kvůli tomu poraženi. Putin může nyní úplně stejně využít Tsiprase, aby oslabil EU a NATO,“ píše německý deník Bild. Právě Tsipras je ve středu v Moskvě očekáván.

Řecký premiér bude prosit zřejmě o to, aby Putin zrušil odvetné sankce proti jeho zemi. Těmi Rusko počastovalo všechny země Evropské unie, které proti němu loni zavedly sankce v reakci na postup Moskvy vůči Ukrajině. Ruský ministr zemědělství Nikolaj Fjodorov v předvečer Tsiprasovy návštěvy řekl, že vláda prý už diskutovala o tom, že vezme na milost Řecko a spolu s ním ještě Maďarsko a Kypr.

Právě tyto země evropský tisk často označuje za státy, které jsou nejpřístupnější k ruským argumentům na podporu krymské anexe a boje „lidových republik“ na východě Ukrajiny. Na květnových oslavách 70. výročí konce druhé světové války jsou jako jediní evropští státníci ohlášení prezidenti Řecka a Kypru spolu s českým prezidentem Milošem Zemanem. O případném vyřazení Česka ze seznamu sankcemi postižených států se ale Fjodorov nezmínil.

Rusko zavedlo sankce vůči zemím EU, Spojeným státům a některým dalším zemím loni v srpnu. Reagovalo tak na sérii sankčních kroků, které západní země vyhlásily proti Rusku po anexi ukrajinského Krymu a po proruském povstání v Donbasu. Ruské sankce, které mají trvat rok, zasáhly zejména dovoz západních potravin.

 

marmat ( 8. dubna 2015 19:42 )

VY jste nasadil této "diskuzi" opravdu korunu

1nostradamus1 ( 8. dubna 2015 11:03 )

a co Římané z antiky, svatá inkvizice, jj, nastal čas to tu jednou a provždy vyčistit

1nostradamus1 ( 8. dubna 2015 11:01 )

mno, máš stejně navrch, aktívni debile a i bez jiných slov

1nostradamus1 ( 8. dubna 2015 11:00 )

a rusové, francouzi, rakušané, frankové a druidi také, snad jenom neandertálců a vikingů se to nedotkne

jana999 ( 8. dubna 2015 10:15 )

a ty už drž kušnu se svými výplody, právě proto, že jsme nezapomněli, tak to nechcem opakovat v podobě amíků, rusáci na nás dlabou, co by asi měli ze zadlužené země, která nic nemá a pro amíky jsme byli jen základna, jak se dostat k ruským surovinám

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa