Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Železná opona? Poláci postaví na hranici s Ruskem obří věže. Kam až dohlédnou?

Poláci budují na hranici s Ruskem padesátimetrové věže. Na snímku vojenské cvičení jednotky Strzelec.
 (Autor: Reuters)
Autor: shp - 
7. dubna 2015
10:47

Po anexi ukrajinského Krymu Ruskem panuje v Evropě čím dál tím větší strach z této východní velmoci. Aby taky ne, když se její prezident Vladimir Putin neštítí pohrozit, že má jeho země atomové zbraně. Polsko se už rozhodlo pro první protiopatření. Na hranicích s Ruskem buduje strážné věže. Vysoké budou až 50 metrů.

Na hranici s Ruskem, která má 200 kilometrů, hodlají Poláci postavit celkem šest věží, na které budou vojáci hlídat dění 24 hodin denně sedm dní v týdnu, informoval britský web The Guardian. Vysoké budou 50 metrů. Z takové výšky dohlédnou vojáci až do vzdálenosti 25 kilometrů!

Věže sice nebudou nijak maskované, ale budou mít výbavu i pro pozorování v noci. Jejich výstavba bude stát 14 milionů zlotých, což je v přepočtu asi 95 milionů korun. Poláci nehodlají na své ochraně šetřit.

Jako největší hrozbu chápe země Kalinigradskou oblast, která formálně patří Rusku, od velmoci ji však dělí několik dalších států. Putin ji přitom využívá pravidelně k provokaci a zastrašování.

Ruská armáda v Kaliningradu loni provedla několik vojenských cvičení, aby ukázala svou sílu. Bez ohlášení zde bylo v prosinci vyzkoušeno devět tisíc vojáků s více než dvěma stovkami tanků a obrněných vozů.

gabreta ( 7. dubna 2015 20:52 )

Tak to ví leda tak velký kulový!!!!http://outsidermedia.cz/polsko-hitler%C5%AFv-spojenec/#comment-4512

anka ( 7. dubna 2015 14:34 )

to vis rusaku, Angela a Obama jsou na nasi strane....my jsme soucasi demokraticke EU, my jsme jejich pratele....40 let Ruske nadvlady jako trest za nasi hloupost stacilo,je videt, ze si soucasi propagandy dikatorskeho Putina,kouka ti to z bot....

anka ( 7. dubna 2015 14:29 )

smlouvu s Nemeckem melo Rusko, spolu si chteli rozdelit Evropu na pul....

anka ( 7. dubna 2015 14:25 )

jak pozname, ze jde o rusa - rasismus, vulgarnost, nenavist, nenavist vuci eu, nenavist vuci usa

anka ( 7. dubna 2015 14:22 )

jedno se KGB musi dat, maji zmaknutou propagandu do posledniho puntiku...nastesti Cesi vedi o co jde...

Zobrazit celou diskusi