Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sestavili důkazy proti Putinovu Rusku: NATO se chce bránit jeho propagandě

Autor: simao, ČTK - 
3. dubna 2015
20:23

Spory Západ vs. Putinovo Rusko pokračují! Připomněl to průjezd amerického konvoje Českem a nyní i zpráva NATO o sedmi stranách. Jsou v ní údajně důkazy, že se Rusko chovalo a chová na Ukrajině jako agresor. Rusko navíc prý v minulosti hrozilo nejen Krymu, ale i Pobaltí jadernými zbraněmi.

Severoatlantická aliance nechala vyhotovit dokument o sedmi stranách, kde jsou shrnuty údajné nepravdy Ruska a důkazy o jeho angažovanosti a postupu na Ukrajině, uvedla MF DNES. Tenhle dokument má přitom sloužit i jako manuál proti ruské propagandě – jak odhalit nepravosti příště.

Má jít přitom o důkazy, které Rusové nadále popírají. Od začátku ukrajinské krize Rusko popíralo řadu věcí. Třeba vyslání vojáků na Ukrajinu (neoznačené jednotky nazýval ruský prezident Putin domobranou) a také vyslání vojenské techniky, kterou by proruští vzbouřenci na východní Ukrajině sháněli v takovém počtu jen těžko.

Manuál upozorňuje na to, že tolik tanků T-72 má právě jenom Rusko a přikládá k přesunům jednotek i satelitní snímky. Satelity NATO zaznamenaly i palbu z ruských děl. Dokument také upozorňuje na údajnou snahu utajit pohřby ruských vojáků, kteří na Ukrajině padli.

Pro koho je manuál určen? Údajně pro diplomaty a úředníky, kteří budou vědět, jak v podobných případech v komunikaci s Ruskem postupovat. A také pro veřejnost. Laickou i odbornou. „My máme dost informací od tajných služeb, tyhle věci známe. Je to ale dobré třeba pro pana prezidenta,“ rýpl si dle MfD lidovec Ivan Gabal, člen parlamentního výboru pro bezpečnost, do prorusky orientovaného Miloše Zemana, který ruskou účast na východní Ukrajině také popíral.

Rusko prý pohrozilo kvůli Krymu a Pobaltí jadernými zbraněmi

Dokument NATO putoval jednotlivým členským delegacím. Rusko však prý minulý měsíc pohrozilo Západu vojenskou konfrontací, a to i jadernou, pokud by se mu pokusilo odebrat anektovaný Krym, vyzbrojit Ukrajinu anebo posílit síly NATO v Pobaltí. Tvrdí to alespoň britský list The Times.

Ruské výhrůžky podle zdrojů listu zazněly v půli března v německém Torgau, kde se tajně setkali bývalí vysoce postavení náčelníci ruských a amerických zpravodajských služeb. The Times se prý dostaly k americkým poznámkám ze schůzky.

Ruskou delegaci před schůzkou s Američany údajně instruoval přímo šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a ruští generálové se prý vyjadřovali se souhlasem prezidenta Putina, a tak by se tyto nezastřené hrozby měly brát vážně. Je to klasický příklad pokračující hysterie a démonizace naší země. Sami vyhrocují situaci a pak se sami bojí toho, co napsali,“ prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

O tom, že Kreml kvůli Krymu zvažoval i použití jaderných zbraní, se však spekulovalo již minulý měsíc – po promítnutí ruského filmu oslavujícího Putinovu roli při připojení poloostrova k Rusku. Putin tvrdil, že udělil v této souvislosti některé rozkazy, a na dotaz moderátora, zda to znamená uvedení jaderných sil do stavu pohotovosti, šéf Kremlu řekl: „Byli jsme připraveni to udělat. Nehodlali jsme do toho jít čelem, ale přinutili nás k tomu.“

Podle Peskova se však tyto Putinovy výroky různě interpretují, aniž by se autoři interpretací obtěžovali tím, že by si Putinova slova ještě jednou vyslechli anebo přečetli. „Není třeba nic interpretovat, stačí se jen vrátit k prvotnímu zdroji, tedy k prezidentovým slovům,“ řekl.

jerry39 ( 5. dubna 2015 22:23 )

Amerika největší agresor.

9rot6 ( 4. dubna 2015 06:43 )

Ano takovýto dokument si dokáže sestavit každý kdo umí číst, stačí si kliknout na Wikipedii,kolik munice tanků a jiné voj.techniky se "spotřebovalo" v Korei, Vietnamu, Iráku, Afgánistánu a v jiných destinacích,které nemají společné hranice s amerikou,kolik mají voj. základen po celém světě oproti Rusku,to už necháme stranou,dále se budeme věnovat naší republice,ano nechali jsme si"politiky" rozkrást,vytunelovat a vyprodat naší republiku,ale i to má svůj účel, teď nám ametika spolu s EU může poskytovat půjčky a zároveň určovat co budeme od nich kupovat,pro koho budeme vyrábět atd. a na to nepotřebujeme žádný manuál,to už všichni ví!

stejne ( 4. dubna 2015 00:04 )

Drž hubu bejku, kdyby jsme Ameriku nezajímali, neprojížděli by tady ti napudrovaní hajzlové. Největší agresor světa je USA. Nikdo jiný se mu nevyrovná. To jak se máme můžeme právě děkovat pos.rané Americe a jejim debilním radám, jejich rady jsou vždy jen v jejich prospěch.

japos22 ( 3. dubna 2015 21:46 )

Pokud chceš mluvit o korupci,zlodějině, podvodech a tunelování - máš pravdu, ale jinak ty souvislosti

japos22 ( 3. dubna 2015 21:43 )

Myslíš, že sestavujeme důkazy proti Rusku, a tím kritizujeme Ameriku, která má bobky z Čínské banky, a proto jsou Češi hloupý národ? Ty jsi Hňup vesmírného kalibru - na takový unikát všichni dlouho čekali

Zobrazit celou diskusi