Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Komu otvírá Miloš Zeman dveře, když je na Hradě zavírá USA

Komu otevírá podle komentátora Petra Holce Zeman dveře?
Komu otevírá podle komentátora Petra Holce Zeman dveře?  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
7. dubna 2015
17:51

Byl to typický Miloš Zeman. Český prezident nejdřív zabouchl dveře na Pražském hradě americkému velvyslanci v ČR Andrewu Schapirovi poté, co se veřejně podivil nad jeho cestou do Moskvy na oslavy konce druhé světové války, zatímco Západ drží putinovské Rusko v karanténě, načež se stal v ruských médiích hrdým bijcem Američanů. Ruský prezident Vladimir Putin musí skákat radostí.

Americký velvyslanec jistě nemá českému prezidentovi radit, jestli má vyrazit do Ostravy nebo do Opavy. Ostatně Schapiro to ani nedělal; opatrně jen popsal současnou geopolitickou situaci, kdy na moskevské oslavy míří spíš světoví diktátoři, načež mu Zeman přehnaně zabouchl hradní dveře. Obávám se, že český prezident pálí bambitkou proti obrněnci: zatímco se USA bez Pražského hradu obejdou, my spoléháme na to, že platí i naši bezpečnost, protože na ni nemáme. Když totiž Evropa naposled zkusila bez USA vyřešit Libyi, došla jí po pár dnech munice.

Zeman štve Američany už déle. Když na milánském euro-asijském summitu přátelsky a stranou pokuřoval s ruským ministrem zahraničí, zatímco Západ vedle zkoušel demonstrovat jednotu, citovaly celosvětově vlivné Financial Times americký zdroj, který potvrdil, že USA blíže monitorují Zemanovy proruské výroky a postoje a že i proruské cigarety mají svou mez. Zabouchnuté hradní dveře velvyslanci USA teď českého prezidenta jen vrátily na světové mediální výsluní. Nebo spíš do stínu: pro Česko to není nejlepší PR.

Otázka je, co Zeman svým proruským jednáním vlastně sleduje. Protiruské sankce se české ekonomiky dotknou minimálně, i když některým firmám způsobí nemalé ztráty. Naše politické i ekonomické zájmy však míří na západ. Nakonec když nás Rusko zkusilo vojensky bránit naposled, říkali jsme tomu okupace. A když nám za to pak dopřáli moskviče, občas jsme nejen v zimě nenastartovali. Ale možná si Zeman svou protiamerickou ofenzivou jen připravuje americkou ofenzivu s českým velvyslancem v USA, v rámci níž by do Washingtonu místo Hynka Kmoníčka mířil v rámci úklidu Martin Stropnický. V armádě se tomu někdy říká přátelská palba.         

tgbb. ( 8. dubna 2015 18:30 )

My, zloději, podvodníci a ostatní oranžovorudá pakáž stojíme za naším soudruhem Zemanem. (nějak se to tu ucpává, ale pravda musí ven, že?)

namhal ( 8. dubna 2015 12:16 )

Co můžem očekávat od soudruha prognostika Zemana.

1nostradamus1 ( 8. dubna 2015 10:52 )

krakohlavo, a ty máš absťák, snad ti někde nalejou , skus po ránu, v každé hospodě ráno vylévají slitky vod píva

1nostradamus1 ( 8. dubna 2015 10:49 )

ať žije !

1nostradamus1 ( 8. dubna 2015 10:47 )

krakohlavo, a dobře udělal holomek ušatý

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa