Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Obama: Svět bude bezpečnější. Dohoda s Íránem je historická

Americký prezident Obama při tiskovce
Americký prezident Obama při tiskovce  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
2. dubna 2015
23:35

Americký prezident Barack Obama ocenil jako historická nová ujednání s Íránem. Na jejich základě by měla být do konce června uzavřena konečná dohoda. Její cíl je jasný. Zajistit, že íránský jaderný program nebude moci být zneužit k výrobě jaderné bomby.

„Dosáhli jsme historického porozumění s Íránem, které, pokud se zcela naplní, Íránu zabrání získat jadernou zbraň. Pokud toto rámcové ujednání povede ke konečné dohodě, stanou se naše země, naši spojenci a svět bezpečnějším. Je to dobrá dohoda,“ řekl Obama v úvodu pětadvacetiminutového vystoupení před Bílým domem.

Připomněl, že Teherán přiměly usednout za vyjednávací stůl mezinárodní sankce, které měly na Írán hluboký dopad. Ujistil, že dohoda není založena na důvěře, ale na bezpříkladném ověřování: pokud se Teherán pokusí podvádět, svět se to dozví. Obama řekl, že nepřipustí, aby Írán získal jadernou zbraň, přičemž diplomatické řešení považuje za nejlepší. Varoval své oponenty v americkém Kongresu, že pokud dohodu zavrhnou, diplomatické úsilí vyjde vniveč a USA budou čelit kritice.

Šéf americké diplomacie John Kerry ocenil ujednání v Lausanne jako solidní základ pro dobrou dohodu, která zajistí, že Írán bude zbaven možnosti vyrobit jadernou zbraň. Upozornil však, že do konce června je nutné vyřešit ještě mnoho technických podrobností.

Německá kancléřka Angela Merkelová označila ujednání za „důležitý krok“ na cestě k „dohodě, která Íránu znemožní vlastnit jadernou zbraň“. V Paříži Elysejský palác upozornil, že sankce proti Íránu budou obnoveny, pokud Teherán nebude dohodu plnit.

Ruské ministerstvo zahraničí předpokládá, že ujednání z Lausanne bezpochyby pozitivně ovlivní celkovou bezpečnostní situaci na Blízkém východě, a to i díky tomu, že se „Írán bude moci aktivněji zapojit do řešení regionálních problémů a konfliktů“.

Výměnou za ústupky budou postupně zrušeny hospodářské sankce, kterým nyní Teherán čelí. Pokud bude konečná dohoda skutečně uzavřena, bude íránský program omezen a pod mezinárodní kontrolou po dobu 25 let.

Delegáti, kteří jednali v Lausanne o Íránu: Zcela vpravo John Kerry Delegáti, kteří jednali v Lausanne o Íránu: Zcela vpravo John Kerry | Reuters

Součástí nynějších dohod je závazek Íránu, že v následujících 15 letech nebude stavět žádná nová zařízení na obohacování uranu a že stávající kapacity na obohacování výrazně sníží. Z počtu 19 000 instalovaných centrifug, které se k obohacování uranu používají, jich pro příště nechá nainstalovaných 6104. Obohacovat uran jich ale po deset let bude jen 5060 kusů, uvádí seznam bodů pro nadcházející konečnou dohodu. Írán rovněž slíbil snížit současné zásoby zhruba deseti tun nízko obohaceného uranu na 300 kilogramů a že tento stav bude udržovat 15 let.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf zároveň uvedl, že předběžné ujednání je ještě stále vzdáleno tomu, jak by konečná dohoda měla vypadat. „Naše zařízení budou dále fungovat,“ řekl Zaríf. „Budeme pokračovat v obohacování, budeme pokračovat ve výzkumu a vývoji,“ upozornil.