Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Arktický mráz sevřel část USA. V Česku o víkendu oteplení až na 14°C

Autor: ČTK, simao - 
9. ledna 2015
07:33

Zimu „jako v Rusku“ nyní zažívají lidé na východě a středozápadě USA. Rozsáhlou oblast zasáhly arktické teploty, nejméně ukázal teploměr -39°C. To Česko čeká o víkendu druhý zimní extrém. Teploty vystoupají na 10–14°C!

Kvůli rozmarům zimního počasí zůstaly v části USA uzavřeny školy, vlaky nabíraly zpoždění a aerolinky rušily lety, celkem kolem 675! Husté sněžení zasáhlo i sever státu New York. Příliv arktického vzduchu srazil teploty hluboko pod bod mrazu. V New Yorku včera bylo minus 12 stupňů, kvůli silnému větru byla ale pocitová teplota ještě o šest stupňů nižší.

Nejchladněji dnes bylo zřejmě v obci Estcourt Station na severu státu Maine, kde podle americké meteorologické služby NWS bylo minus 39 stupňů Celsia. Rekordy padaly od vermontské metropole Montpelier (-29°C) po Jackson (-18°C) v Kentucky.

Úřady varovaly i před tvorbou omrzlin, které se kvůli mrazivému větru mohou vytvořit i do 15 minut po vystavení se ledovému větru. Silný mráz způsobil, že v automobilech zamrzalo palivo, což se stalo mimo jiné školním autobusům v Portlandu, Maine či Chicagu. Následkem mrazu praskaly koleje, což znepříjemnilo cestu do práce lidem ve Washingtonu.

Počasí v Česku

To v Česku panují odlišné podmínky. Společný je vítr, který je však velmi silný a bude ještě nabírat na intenzitě - od pátečních 9:00 proto platí výstraha ČHMÚ, a to až do neděle 3:00. Postupně bude vítr zesilovat a v nárazech dosáhne rychlosti 55 až 90 kilometrů v hodině, na horách až kolem 110 km/h. V noci na neděli by se měl zklidňovat.

Od pátečního do sobotního dopoledne bude navíc přes české území přecházet pásmo srážek, většinou dešťových. Na horách naprší ojediněle až 40 litrů na metr čtvereční. „Očekávané srážky, výrazné oteplení a silný vítr povedou k rychlému odtávání sněhové pokrývky ve všech polohách,“ uvedl ČHMÚ. Proto meteorologové očekávají vzestup řek na horách.

Oteplit by se mělo výrazně. Na sobotu ČHMÚ slibuje teploty 10 - 14°C. Od severozápadu však bude v noci ze soboty na neděli přibývat oblačnosti a teploty opět klesnou - až o 10°C!

sores ( 9. ledna 2015 13:57 )

Super počasí, na drahé topení není a lyžaři ať si zajedou na hory za sněhem. V nížině ať je až do jara max. na 0

milan1959 ( 9. ledna 2015 12:34 )

No hlavně by byla dobrá zpráva pro všechny, kdybys už skapal ty - bolševiku

milan1959 ( 9. ledna 2015 12:34 )

No hlavně by byla dobrá zpráva pro všechny, kdybys už skapal ty - bolševiku

karlos107 ( 9. ledna 2015 10:30 )

AŤ TA SKAPOU AMÍCI ZASRANÍ !!!! EKONOMIČTÍ VRAZI EVROPY !!! PŘEJU JIM -100st. !!!

Zobrazit celou diskusi