Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohled do zákulisí Obamova prezidentování: Rodinný týpek, žádný macho Putin!

Autor: simao - 
22. ledna 2015
17:08

Zatímco jeho ruský rival Vladimir Putin se prohání polonahý na koni, rozvedl se s manželkou a se dcerami ho lidé na veřejnosti jen tak neuvidí, Barack Obama je jiného založení. Vystupuje spíš jako "rodinný týpek". Manželka Michelle ho tento týden podporovala i při čtení jeho již šestého poselství.

S Michelle jsou svoji od roku 1992 a mají dvě dcery - Malia Ann se narodila v roce 1998, Natasha v roce 2001. Barack Obama se spolu s rodinou objevuje na veřejnosti poměrně často. Zimní dovolenou trávili společně na Havaji, odkud Obama pochází. Narodil se ostatně v Honolulu, kde již roste jeho "prezidentské centrum".

Obama má před sebou ještě dva roky v prezidentské funkci. Na veřejnosti i nadále vystupuje především jako spořádaný manžel a otec. Má energickou manželku, ani on sám však neváhá sáhnout po nějakém tom sportovním náčiní.

A jeho momentky ze zákulisí života v Bílém domě připomínají, že i americký prezident je jen člověk. Směje se, drbe svého psa Boa, hraje golf, basketbal, miluje zmrzlinu. Anebo vyrazí s rodinou na kola... Tento týden však Obamu čekal další velký politický proslov. Jeho již šesté poselství o stavu unie. 

Poselství ukázalo, že ani Obamovi není vždy jen do smíchu. Obama sliboval, že se po letech ekonomických potíží situace v USA zlepší. A že bude podporovat střední třídu na úkor úzké vrstvy boháčů. Chce proto prosadit větší danění bohatých.

"Po roce, který byl pro Ameriku přelomový, naše ekonomika roste a vytváří pracovní místa nejrychleji od roku 1999," říkal v poselství Obama a poukázal na klesající nezaměstnanost. "Tento Kongres... by měl schválit zákon zajišťující, aby byla žena za stejnou práci placena stejně jako muž. Doopravdy. Je rok 2015," připomínal. "Už před sebou nemám žádné kampaně, které bych podstupoval. Vím to, protože jsem obě vyhrál," dodává.

Prezidentské volby v USA proběhnou v roce 2016. Obama chce nyní podle Financial Times hlavně zachovat svůj odkaz. Snaží se proto postupovat na vlastní pěst bez součinnosti Kongresu, aby dosáhl svých politických cílů. Ale hlavní výzvou ve zbytku mandátu prý pro Obamu bude připravit půdu pro vítězství Hillary Clinton.

budybad ( 23. ledna 2015 00:57 )

Po tátovi mapul muslim, do kostela skoro nepáchne, při jeho zvolení se najednou oběvil rodnej list z Havaje a nikdo ho tam neznal.Nevěřím mu ani že je Obama

ivuska1 ( 23. ledna 2015 00:56 )

moiaza: absolutni souhlas

ivuska1 ( 23. ledna 2015 00:54 )

gabreta ( 22. ledna 2015 22:59 )

Jo, rodinej týpek bejval i Chlimtón. A hele, jak mu stážistka zahrála na fujaru a ne jen jednou!! A pokud si pamatuju, tak naše noviny psaly, když ještě směly, že mezi "prvním párem" to skřípe a že žijou odděleně!! Tak ať se pan redaktor nes.ere a koukne do archivu!!!

sars ( 22. ledna 2015 21:54 )

 Jó jó Goebels byl taky rodinný typek.

Zobrazit celou diskusi