Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Obama se na moskevskou přehlídku podívat nepojede: Zeman a Kim Čong-un však ano!

Autor: ČTK - 
10. února 2015
09:09

Americký prezident Barack Obama se nechystá do Moskvy na květnové oslavy 70. výročí vítězství v druhé světové válce. Uvedl to Obamův bezpečnostní poradce Ben Rhodes. „Nečekám naši účast na úrovni hlavy státu. Prezident Obama neplánuje cestu do Moskvy,“ řekl Rhodes.

V současnosti jsou vztahy mezi oběma velmocemi velice napjaté kvůli konfliktu na Ukrajině. Naposledy přijel americký prezident na moskevské oslavy v roce 60. výročí konce války, ale na rozdíl od Obamy měl tehdy George Bush mladší dosti dobré vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Obama chyběl i na loňské zimní olympiádě v jihoruském Soči.

Nicméně Putinův poradce Jurij Ušakov koncem prosince potvrdil, že Rusko pozvalo amerického prezidenta Obamu, spolu s množstvím jiných hlav států. „Samozřejmě (...) zveme všechny země protihitlerovské koalice, naše spojence, naše nejbližší a nejvlivnější partnery (...),“ řekl Ušakov.

Účast na moskevských oslavách zatím potvrdily více než dvě desítky hlav států, údajně včetně severokorejského vůdce Kim Čong-una. Pozvání do Moskvy přijal podle svého mluvčího i český prezident Miloš Zeman.

Rusko slaví každý rok vítězství ve druhé světové válce 9. května, protože německá kapitulace byla podepsána pozdě v noci 8. května v Berlíně, kdy už v Moskvě bylo vzhledem k časovému posunu 9. května. Pro Rusy jde o příležitost k pořádání grandiózních přehlídek na moskevském Rudém náměstí, předvádějících vojenskou sílu současného Ruska.

Avšak březnová anexe Krymu a krvavý konflikt mezi proruskými separatisty a ukrajinskými vládními silami na východě Ukrajiny vyvolal nejhorší krizi ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války. Putin loni slavil výročí 9. května i na Krymu, kam přiletěl po moskevské přehlídce.

meverickx ( 12. března 2015 17:33 )

Bravo ,, nejlepší český prezidente ,,,, .. máte můj dík za to ,že nejste podělaný pro Americký agent jako většina našich politiků ,..,

meverickx ( 12. března 2015 17:32 )

Žádný jiný národ by nevydržel takové muka ,které si zažili Rusové než svojí vůlí a nezlomnou hrdou povahou otočili vývoj druhé světové války ,.., Každý podělaný čech by hned přešel na druhou stranu s rukama nad hlavou ,.,. Díky sovětským vojákům tady dnes nejméně polovina z vás by nebyla a nemohli by jste tady psát své bláboly o zlém Putinovi ,.., Mižná ano ,ale v Němčině

inteligentninazor ( 19. února 2015 20:50 )

 Se nedivím ze se Obamovi nechce, vždyť je to cerny de.bil který si v bílém dome natáčí propagační videa kde zpívá s kapelou a mezinárodní zalezitosti jsou mu ukradeny. Vzdyt se má dobre, hamburgery a cocacoly má dost, navíc proc by slavil konec války když mezitím zakládá svátky nové. Rozdíl mezi východem a zapadem? Východ slaví konec války a západ její začátek, však víte co Obama zrodil když ozbrojil lidi ze kterých se vyklubaly islamisti USA zbraně proti USA zbraním!

siroky11 ( 10. února 2015 12:05 )

Obama nepojede slavit "vítězství nad fašismem". Obama je posera, který se bojí, v Bílém domě si hraje na velikána. Obamův cíl není slavit konec války, Obamův cíl je válku rozpoutat !!!

jikar ( 10. února 2015 09:54 )

Je logické, že Obama nepojede slavit konec války do Moskvy, když Rusko mezitím již rok vede dobyvačnou válku, kvůli územním ambicím Kremlu loni zemřely tisíce lidí. Pouze pokrytci typu Kim Čong Una nebo Zemana mohou slavit s Putinem mír.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa