Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Izrael lže ohledně íránského jaderného programu! Američané odhalili nepřesnosti z jednání!

Komunistická Severní Korea hrozí atomovým útokem na USA
 (Autor: Archiv Blesk)
Autor: ČTK - 
19. února 2015
06:40

Spojené státy dnes obvinily Izrael z toho, že zveřejňuje nepřesné informace z jednání o sporném íránském jaderném programu. Podle agentury Reuters prohlášení Bílého domu povede ještě k většímu napětí mezi americkým a izraelským postojem v přístupu k Íránu. Židovský stát, tradiční spojenec USA, dlouhodobě považuje Teherán za bezpečnostní hrozbu a žádá zpřísnění mezinárodních sankcí, naopak Washington chce upřednostnit diplomatické řešení. 

"Není pochyb o tom, že některé z věcí, které Izraelci řekli o našich vyjednávacích pozicích, nebyly přesné," prohlásil mluvčí amerického prezidenta Josh Earnest. Dodal, že Izrael vytrhává z kontextu vyjednávání s Teheránem určité informace, čímž překrucuje americké postoje. 

Mezinárodní vyjednávání o íránském jaderném programu je nyní v klíčové fázi. V březnu by měl být dojednán rámec konečné dohody, podrobnosti pak do července. Americký prezident Barack Obama do výsledků jednání vkládá velké naděje, proto opakovaně vyzval Kongres, aby prozatím odložil chystané zpřísnění amerických sankcí. Varoval také, že je připraven je vetovat, pokud je zákonodárci schválí. 

V březnu se do USA chystá izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který s projevem vystoupí v Kongresu a také ve vlivné židovské lobby – Americko-izraelském výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC). Netanjahu dostal pozvání od republikánského šéfa americké Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera. To rozhořčilo Bílý dům, podle kterého Boehner porušil obvyklý diplomatický protokol, neboť Obamu předem neinformoval. Bílý dům následně uvedl, že prezident Netanjahua nepřijme, nesetká se s ním ani šéf americké diplomacie John Kerry.

osetrovatel_pavla219 ( 19. února 2015 10:38 )

Zřejmě máš na mysli největšího vůdce sociální demokracie všech dob - a.Hitlera.

tgbb. ( 19. února 2015 08:42 )

ISIS potřebuje jaderné zbraně. Putin porušením dohod o neporušitelnosti hranic Ukrajiny výměnou za její jaderné odzbrojení jasně předvedl, že nešíření jaderných zbraní je nesmysl. Líní debilové z ISIS si je nevyrobí, ale potřebují je k dalším teroristickým akcím. Tak je koupí nebo ukradnou. Írán, KLDR (Izrael jim je asi nedá, protože vědí, že by jim je vrátili v akčním stavu ) Je to jen otázka času, vývoj s použitím dnešních technologií není tak náročný, jako v r.1945 a není už doménou velikých ekonomik a týmu supervědců.

tgbb. ( 19. února 2015 08:05 )

No a co? Ukrajina se vzdala jaderných zbraní podle dohody z r.1994 výměnou za nedotknutelnost jejích hranic. Jenže Putin si s touto dohodou vytřel (_!_) a přepadl Ukrajinu. Takže jaderné programy Izraele, KLDR a dalších již nemuže nic zastavit.

Zobrazit celou diskusi