Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Zákon proti zlodějům: Výkup kovů klesl na 30 % obvyklého množství

Konec zlodějů kovů v Čechách?
Konec zlodějů kovů v Čechách?  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK - 
26. března 2015
14:31

Zákaz plateb v hotovosti za výkup šrotu likviduje podle Strany soukromníků sběrny kovů. Jejich tržby po tomto zákazu klesly na 30 procent dlouhodobého průměru, uvedli dnes zástupci strany, která chce reprezentovat zájmy malých a středně velkých podnikatelů. Statistika, která by dokazovala, že se v okolí sběren přestaly krást kanály, dopravní značky nebo měděné okapy, zatím není známá.

"V březnu poklesl výkup odpadů na cca 30 procent obvyklého množství. Některé menší provozovny již ukončily činnost, jiné připravují tvrdé úsporné kroky," řekl předseda strany Petr Bajer.

Opatření má podle ministerstva životního prostředí pomoci omezit krádeže kovu. Norma ale podle Bajera krádeže neomezí, protože zloději jezdí prodávat šrot do Polska. Varoval také, že nedostatek vykupovaného šrotu může ohrozit hutní průmysl, a tím pracovní místa.

Místopředseda strany Petr Thaisz kritizoval kroky vlády v oblasti regulace kouření a hazardu. "Připadá nám, že největším terčem se stali provozovatelé restaurací, barů a hospod. Ministerstvo financí je dokonce ocejchovalo nálepkou jedněch z největších daňových podvodníků," řekl.

Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku má zavést úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech či tanečních zábavách. Platit by měl od roku 2016. Podle ministerstva zdravotnictví by zákon ve zdravotní a sociální oblasti přinesl díky poklesu nemocnosti, invalidity a úmrtnosti na následky užívání legálních i nelegálních drog úsporu 5,5 miliardy korun ročně.

Zástupci Strany soukromníků dále uvedli, že chtějí prosadit i to, aby živnostníci daň z přidané hodnoty platili pouze ze zaplacených faktur, což by prý omezilo druhotnou platební neschopnost. Chtějí také navrhnout kapitalizaci pohledávek z nezaplacených faktur. "To znamená, že by dlužník, který by včas nezaplatil fakturu, přišel o odpovídající podíl ve firmě," uvedl místopředseda strany Bedřich Danda.

Strana soukromníků má na parlamentní úrovni zastoupení jen v osobě senátora a majitele loterijní společnosti Synot Ivo Valenty. Ve volbách do sněmovny získala 0,26 procenta hlasů a musí pro prosazování svých záměrů hledat podporu u stran, které se do sněmovny dostaly.

dzelo ( 26. března 2015 16:19 )

Co je to za stranu zlodějů a podvodníků-tedy majitelů sběren kovů? Podvádět a vykupovat kovy o kterých je na první pohled zřejmé že jsou kradené jim nevadilo tak ať nyní drží hubu a krok tito spolupodílníci na zlodějnách.

kapturek ( 26. března 2015 15:52 )

a co vadi majitelum sberen ? ze nevi z ceho ted najednou budou platit lizacky za svoje X6 , Q7 a cayeny ?

Zobrazit celou diskusi