Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Američani poslali Ukrajincům bojové hummery: Porošenko neskrýval nadšení

Autor: ČTK, simao - 
25. března 2015
19:34

Ukrajinci převzali první obrněné vozy, které jim poslali Američané. Z vojenské pomoci měl samozřejmě radost prezident Porošenko, který osobně dohlížel na převzetí zásilky desítky Humvee, tedy vozů, které budou součástí amerického konvoje, který se prožene Českem.

O vojenské pomoci od Spojených států informoval ukrajinský armádní mluvčí Andrij Lysenko. Šlo o předání prvních deseti z 230 amerických obrněných automobilů Humvee, které se Ukrajině rozhodly poskytnout USA v rámci vojenské pomoci, neobsahující však smrtící zbraně.

Název Humvee je odvozen ze zkratky HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) znamenající vysoce mobilní víceúčelové kolové vozidlo. Zblízka se na ně budou moci podívat i Češi, právě Humvee budou spolu s obrněnými transportéry Spyker součástí amerického konvoje, který na sklonku týdne projede Českem.

Vozy, zkonstruované na sklonku studené války, se proslavily především za první války v Perském zálivu, dokonce následovala luxusní verze pro civilní trh. Avšak jejich sláva pohasla, když se v Somálsku, Iráku a v Afghánistánu ukázaly být velice zranitelnými při útocích lehkými zbraněmi a nastraženými náložemi; vozy zde ale byly používány i v roli, se kterou se původně nepočítalo.

Na kyjevském letišti uvítal dodání amerických vozů i prezident Petro Porošenko, který si podle agentury Interfax řízení jednoho z vozů i osobně vyzkoušel. Americká vojenská pomoc má podle agentury Interfax obsáhnout také bezpilotní letouny, spojovací prostředky, dělostřelecké radary či přístroje pro noční vidění v celkové hodnotě 75 milionů dolarů (asi 1,87 miliardy Kč).

Incidenty s proruskými separatisty přitom v Donbasu na východě Ukrajiny pokračují. „Provokace separatistů“ se podle mluvčího odehrávaly i během uplynulých 24 hodin prakticky po celé frontové linii, uvedl armádní mluvčí Lysenko. „Tradičně neklidně bylo v okolí doněckého letiště. Tam jsme zaznamenali polovičku ze všech případů porušení klidu zbraní povstalci,“ řekl Lysenko. Nepřítel podle něj vedl palbu i z tanků, minometů a protiletadlových kanónů, nicméně připustil, že nepřátelská děla tentokráte mlčela.

Naopak separatisté obvinili armádu, že dnes ostřelovala z děl město Horlivka; oběti nejsou dosud hlášeny. Hnutí odporu proti kyjevskému režimu se podle serveru Novorosinform naopak přihlásilo k sestřelení ukrajinského bitevního vrtulníku Mi-24, který se v úterý zřítil při letu z Kyjeva do Lvova na západě země. „(...) vrtulníky jen tak nepadají... A můžeme potvrdit, že partyzáni se vyskytují nejen v Charkovské a Oděské oblasti. Kyjeve, Lvove – nemyslete si, že se podaří uniknout spravedlivému trestu. Toto je jen začátek!“ uvedli „lidoví partyzáni“ podle portálu.

cid2000 ( 27. března 2015 16:08 )

Vojna s Ukro-nacisty musí být.Zabili jste mně strejčka, tak tady máte přes držku.Válka jest jistá.Srbsko a Rusko nám pomůže v té válce S Ukro-nacisty a C.I.A./USA.Bude se to řezat.Válka bude, víc vám neřeknu.,,Dobro došli.“

mememumu ( 26. března 2015 08:20 )

On se jim o dodávky plynu postaral. Plyn se totiž nemusí kupovat jen od Rusů, milý blb.ečku.

mememumu ( 26. března 2015 08:20 )

To víš, musí se nějak pokusit bránit proti ruským nacistům s agresivním Putlerem v čele.

mememumu ( 26. března 2015 08:19 )

POtřebný plyn odebírají odjinud. Co na tom nechápeš, pixlo?

mememumu ( 26. března 2015 08:18 )

Zobrazit celou diskusi