Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Unavený papež František: Budu připraven rezignovat!

Autor: ČTK - 
13. března 2015
15:39

Papež František má pocit, že ve své funkci bude jen krátkou dobu, čtyři či pět let. Uvedl to v rozhovoru pro mexickou televizní stanici Televisa, který byl zveřejněn právě v den, kdy uplynuly dva roky od Františkova překvapivého zvolení. Jak dodal, bude prý připraven rezignovat jako jeho předchůdce, namísto toho, aby byl papežem až do konce života.

Mám pocit, že můj pontifikát bude krátký, čtyři nebo pět let, nebo dokonce dva nebo tři roky. Dva roky už utekly. Je to takový zvláštní pocit,“ prohlásil papež v rozsáhlém rozhovoru. „Cítím, že mě Pán umístil do této funkce jen na krátkou dobu,“ dodal.

Papež František se ve svých 78 letech těší dobrému zdraví. Jak nicméně poznamenal, souhlasí s tím, co udělal jeho předchůdce Benedikt. Ten v roce 2013 jako vůbec první hlava římskokatolické církve za 600 let rezignoval na svou funkci namísto toho, aby ji zastával až do své smrti.

„Obecně si myslím, že to, co Benedikt odvážně udělal, bylo otevření dveří dalším emeritním papežům. Benedikt by neměl být považován za výjimku,“ dodal. Automatický odchod do důchodu ve věku 80 let by ale u papežů nepodpořil.

V rozhovoru František rovněž poznamenal, že „mu nevadí být papežem“. „Jediná věc, kterou bych chtěl, je dostat se někdy ven bez toho, že by mě poznali, a zajít si do pizzerie na pizzu,“ uvedl papež s tím, že mu chybí, jak se kdysi ještě jako biskup v Argentině mohl svobodně pohybovat po metropoli Buenos Aires.

steelheart ( 13. března 2015 19:04 )

tenhle František bude slušnej člověk - proto je jeho rozhodnutí pochopitelný!

oooo. ( 13. března 2015 17:29 )

pokud je svěží, nemá smysl odstupovat, to mi spíš zavání nějakým osobním bojem. Stejně nechápu že zvolili opět starce, copak tam nemají někoho mladšího, který by byl vhodný? Problém vidím v tom, že ten jeho "pocit" je v této nejisté době poněkud nešťastně vyřčen. Mnoho katolíků od církve odpadne, protože to budou brát z jeho strany jako osobní slabošství a nic víc. I tak mají veliký problém s těmi homosexuálními a pedofilními kněžími, nebo těmi, kteří selhali-lidsky, a chtějí se oženit. Museli by celou církev zmodernizovat, ale také uvést spoustu věcí před věřícími na pravou míru.

oooo. ( 13. března 2015 17:23 )

tak uteče?  

steelheart ( 13. března 2015 17:20 )

František vidí to svinstvo ve Vatikánu a nechce, aby ho zničilo!

tgbb. ( 13. března 2015 17:12 )

Že odstoupil ten fašista, to bylo správné a potřebné. František by měl zůstat.

Zobrazit celou diskusi