Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Bohatí dělají ze Země smetiště, varuje papež

Papež František vydal svou druhou encykliku.
Papež František vydal svou druhou encykliku.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
18. června 2015
14:13

Papež František zveřejnil dokument, který pojednává o ochraně životního prostředí a papež se s ním obrací na všechny lidi, nikoli jen na věřící. Hlavní příčinou oteplování, jež ničí planetu, je podle hlavy katolické církve lidská činnost.

Je třeba ihned jednat, zdůraznil František. Vyzývá k odvážné kulturní revoluci s cílem napravit to, co nazývá "strukturálně zvrhlý" ekonomický systém. Systém podle něj umožňuje bohatým vykořisťovat chudé a dělá ze Země "ohromnou hromadu špíny".

"Náš dům je ničen a to škodí každému, hlavně těm nejchudším z nás," řekl papež už ve středu k nové encyklice. Vyzval všechny obyvatele planety k odpovědnosti.

Univerzálnost textu se Vatikán rozhodl podpořit tím, že encykliku dnes představili novinářům společně ghanský římskokatolický kardinál, řecký pravoslavný teolog, německý ateistický vědec a americká ekonomka a katolička.

Papež vyzývá země světa, aby snižovaly množství skleníkových plynů v ovzduší. Tím se podle komentáře stanice France25 trefuje hlavně do Spojených států a Číny, jejichž výroby nejvíce znečišťují životní prostředí a které se zdráhají to zásadně změnit.

veriaci-kacir ( 18. června 2015 18:44 )

 to hej. Bohati su kurvy vyjebane. Ale tym padom i církva katolícka.

Zobrazit celou diskusi