Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Opilý Rus chtěl unést letadlo a letět do Egypta: Jsem žid, co bych dělal muslimům?

Autor: dce, rvs - 
19. února 2015
12:10

Když v roce 2006 letěl Rus Dogajev z Moskvy do Ženevy, asi ještě netušil, že skončí ve vězení a stane se celosvětově hledaným kriminálníkem. Dogajev totiž opilý pronášel výroky o únosu letadla a bombě na palubě.

Jevgenij Dogajev, dnes už Rotshtein, se měl v roce 2006 pokusit o únos letadla směřujícího z Moskvy do Ženevy. Podle Dogajevovy výpovědi jel oslavit Vánoce a Nový rok právě do Švýcarska i se svou rodinou. V letadle bylo jeho příbuzných 9, především z manželčiny strany - za letenky měl Dogajev zaplatit 105 000 eur!

Na letišti si ovšem Rotshtein koupil lahev vodky - prý protože ho bolela záda - a podstatnou část ji v letadle vypil. Opilý usnul a probudila ho až letuška kvůli jídlu. A zde se výpovědi obžalovaného a svědků rozcházejí. Rotshtein tvrdí, že si stoupl do uličky a bránil tak letušce v průchodu.

 

"Vznikl konflikt a letuška přivolala stevarda. Chtěl jsem si jenom pilotovi stěžovat na jejich chování. Se stevardem jsme se nakonec domluvili, že si dáme něco k pití a vyřešíme to. Jenže po napití whiskey jsem se pozvracel a konflikt se ještě více vyhrotil," prohlásil Rotshtein. Poté měl dostat ránu do hlavy a dál si už nic nepamatuje.

Svědci ale tvrdí něco jiného. Rotshtein prý vykřikoval, že cestujícím uřízne hlavy, chtěl letět do Egypta a dožadoval se, aby ho pustili za pilotem. Také tvrdil, že je v letadle bomba a on má u sebe spoušť, kterou ji odpálí. Na silně opilého Rusa se cestující a posádka doslova sesypali a zpacifikovali ho. Letadlo pak nouzově přistálo na ruzyňském letišti. Jenže Rotshtein se brání, že to není pravda.

"Neměl jsem žádný zájem získat kontrolu nad letadlem, vždyť v něm byla moje rodina a moje malé děti byly v Moskvě. Pokud bych chtěl do Egypta, koupil bych si letenku za 300 dolarů a neplatil bych 105 000 eur," prohlásil u soudu Rus.

Také tvrdil, že je žid a nechápe, proč by měl chtít jet do Egypta mezi muslimy. "Můj zájem o Egypt si vymyslela posádka, protože mě považovala za muslima," dodal Rotshtein.

Zobrazit celou diskusi