Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zákeřná rakovina prsu: Partneři odhalí třetinu nádorů!

Autor: Iva Dvořáková - 
17. února 2015
05:02

Rakovina prsu je nejčastějším zhoubným onemocněním žen. U nás žije 72 000 žen s touto diagnózou a každý rok jich přibývá skoro 7000. Co jste všechno o rakovině prsu nevěděli?

„Úspěšnost léčby je přitom při včasné diagnóze daleko lepší a léčba méně zatěžující,“ uvádí přední česká onkoložka docentka Petra Tesařová.

Pacientky jsou navíc stále mladší. Kvůli přibývajícím onkologickým onemocněním se Blesk rozhodl oslovit špičkové onkology a uspořádat Týdny proti rakovině. Jako první navštívila redakci docentka Petra Tesařová, která se zaměřuje především na mladé pacientky s diagnózou karcinomu prsu.

Nejmladší pacientkou docentky Tesařové byla dokonce osmnáctiletá dívka. A vůbec není neobvyklé, že onemocní ženy i kolem třicítky, těhotné nebo kojící maminky. Karcinom u mladších žen je daleko agresivnější než u žen starších, proto je velice důležité, aby se na něj přišlo včas.

Chat s odborníkem na rakovinu zažívacího ústrojí a nádory tlustého střeva již v úterý od 12 hodin! Své dotazy můžete posílat již nyní!

„Stačí opravdu málo, aby se pravidelnou součástí péče o tělo stalo každý měsíc samovyšetření prsů, které může zachránit život,“ upozorňuje docentka Tesařová. Mnoho mladých dívek naráží u svého gynekologa na nezájem, když žádají o vyšetření prsu. Ti často argumentují tím, že je dívka mladá a na vyšetření nemá nárok.

„Nenechte se odbýt, hlavně v případě, že máte rakovinu v rodině,“ radí Tesařová. „Vyžádejte si doporučení na ultrazvukové vyšetření nebo navštivte specializované mammacentrum.“

Víte, že…

… až 30 % případů rakoviny prsu odhalí partner?

… rakovina prsu se objevuje i u mužů? Tvoří 1 % všech karcinomů prsu.

… 2 miliony žen mezi 20 a 45 lety ještě nespadá do pravidelného mamografického screeningu?

… ročně se počet diagnostikovaných případů zvyšuje až o 7000?

… karcinom prsu v těhotenství zhoršuje prognózu celkového přežití o 3 %, ale v době kojení až o 48 %?

… pokud překonají hormonálně závislý karcinom prsu starší dámy, většinou se dožívají vysokého věku ve velmi dobrém stavu?

… ročně se počet diagnostikovaných případů zvyšuje až o 7000?

Hanka (37) Hanka (37) | Foto Petra Ficová pro rucenaprsa.cz

Ruce na prsa

Hlavním posláním projektu Ruce na prsa je naučit ženy a mladé dívky samovyšetření prsu a zdůraznit význam prevence. Druhý ročník této osvětové akce po obchodních centrech startuje v úterý 17. února v Praze.

Odbornou instruktáží projde i herečka Veronika Arichteva (28). Na speciálním přístroji si vyzkouší, jak se samovyšetření provádí. Veronika se totiž s rakovinou prsu osobně setkala u své sestry, která úspěšně absolvovala onkologickou léčbu.

Sestra herečky Veroniky Arichtevy Nové onemocněla rakovinou prsu hodně mladá. Sestra herečky Veroniky Arichtevy Nové onemocněla rakovinou prsu hodně mladá. | Foto Petra Ficová pro rucenaprsa.cz

„Když bylo mojí sestře Katce 28 let a měla půlroční holčičku, lékaři jí našli velký nádor v prsu. Bylo to těžké období, ale Kačka je bojovnice,“ říká Veronika.

Hanka, Martina a Myriam se společně s dalšími pacientkami zapojily do projektu Ruce na prsa, který upozorňuje ženy na to, jak je důležité samovyšetření prsou, a na význam prevence rakoviny prsu.

Myriam (41) Myriam (41) | Foto Petra Ficová pro rucenaprsa.cz

Zapište si termíny road show Ruce na prsa:

17. 2. – 1. 3. PALLADIUM Praha

3. 3. – 15. 3. Quadrio Praha

17. 3. – 29. 3. Olympia Mladá Boleslav

14. 4. – 26. 4. Arkáda Prostějov

28. 4. – 10. 5. City Park Jihlava

12. 5. – 24.5. Olympia Teplice

26. 5. – 7. 6. Fénix Praha

9. 6. – 21. 6. IGY Centrum České Budějovice

Více informací na www.rucenaprsa.cz

Martina (34) Martina (34) | Foto Petra Ficová pro rucenaprsa.cz

Aplikace pro chytré telefony

Ženy si mohou pořídit do mobilů aplikaci, která nabízí vyšetření prsu krok za krokem. Také je každý měsíc upozorní, že teď je ta nejlepší doba najít si deset minut na samovyšetření.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

svatadala ( 27. dubna 2015 12:50 )

bl-be

svatadala ( 27. dubna 2015 12:49 )

Proč sem dáváte tak hnusnou fotku jizvy. Moje babička byla na operaci prsu, který jí byl celý odebrán a má rovnou a hladkou jizvu, která vypadá jako vráska. Tohle je jako zadrátované a místy utažené.

pettrr ( 28. března 2015 18:42 )

Existuje i přírodní terapie rakoviny, viz odkaz www.folaxan.com

tupka.jentakjen ( 17. února 2015 10:34 )

Pajú kuhy žalobej, mřežom žguty padú. Baha ruk vod suda čol-snad čol!- kaži duša kadů? Kaži dej z put komorín, ztratora som zbryjdi. Da huhlavy Mhlivy dvar zdaraváša dyjdi. Neoslyš ny Lomikel, daji žor i litva. Bjadoch, achú, úvy, žel, nastáše ponikva!

vog.ht. ( 17. února 2015 09:19 )

Z toho vyplývá, že každý chlap by měl ženským které potká pomačkat kozy, v jejich zájmu

Zobrazit celou diskusi