ONLINE CHAT
Dobrý den, když někomu něco rozbiju, tak mu to musím zaplatit a mě to pak zaplatí pojišťovna anebo bych měla čekat, a ta pojišťovna to pak zaplatí přímo jemu? (berunka)
Foto
Možné jsou oba způsoby, pokud ale máte pojištění, je vhodnější nahlásit škodu pojišťovně, která odborně posoudí nároky, vypočítá výši plnění a oškozeného odškodní.
dobry den pani machová, o tomto pojisteni slysim poprve v zivote :) je to nejaky novz druh pojistky? priznavam se, ze na tomto poli nemam zadny prehled.(michal nemec)
Foto
Pojištění odpovědnosti v občanském životě nebo také pojištění občanské odpovědnnosti je tradičním pojistným produktem, který existoval hluboce před rokem 1989. Kryje škody, které ve svém běžném životě způsobíte druhým. Jinak se mu také říká pojištění na blbost, o tom jste možná už slyšel... :-)
Měli jsme na návštěvě děti z manželova předchozího manželství. Ty rozbily akvárium a voda se prosákla na strop sousedova obývacího pokoje. Zaplatí tuto škodu pojišťovna z naší pojistky?(MartinaS)
Foto
Na Váš dotaz nelze odpovědět zcela jednoznačně, záleží na věku a mentální vyspělosti dětí. Každopádně škodu své pojišťovně nahlašte, ta škodu individuálně posoudí.
Dobrý den paní Machová, můžete mi dát nějakou ucelenou definici, která by vysvětlila, co se vlastně pod pojmem "pojištění odpovědnosti" přesně skrývá?(KateřinaK)
Foto
Pojištění odpovědnosti obecně kryje škody, které pojištěný způsobí někomu jinému. Existuje řada druhů pojištění odpovědnosti, každý z nich se vztahuje na specifické situace. Pojištění odpovědnosti v běžném životě nebo jinak také pojištění občanské odpovědnosti je určeno k náhradě škod, které způsobíte při svých obvyklých činnostech mimo výkon svého povolání (v domácnosti, při sportu, rekreaci, apod.). Další druhy pojištění odpovědnosti jsou např. pojištění odpovědnosti z provozu vozidla nebo pojištění odpovědnosti zaměstnance vůči zaměstnavateli.
Dobrý den, paní Machová. S jakým největším finančním odškodněním jste se za svou kariéru setkala. Znáte i případy, kde jde o miliony? Děkuji(Markvartová)
Foto
Takové škody bohužel existují a s novou úpravou náhrady škod v novém Občanském zákoníku jejich frekvence narůstá. Při opravdu těžkém poškození zdraví se může plnění pohybovat i v desítkách milionů.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli se pojištění odpovědnosti vztahuje i na lyže které si půjčím v půjčovně a poškodím je. Děkuji za odpověď Kudrličková(Dana K.)
Foto
VYpůjčené věci jsou obvykle z pojištění vyloučeny. Půjčovny ale mají možnost si sjednat vlastní pojištění, z něhož by škody způsobené jejich klienty byly hrazeny.
Platí mi pojistka na blbost, kterou mám sjednanou s pojištěním domácnosti i na dovolené v zahraničí?(Jan Sedlák)
Foto
Obvykle tomu tak je, ale spolehlivou odpověď musíte hledat v pojistných podmínkách ke svému pojištění.
dobrý den, na kolik peněz musím sjednat pojištění, aby se mi to vyplatilo?(jirKA)
Foto
Dobrý den, smyslem pojištění je, aby Vás ochránilo od hrazení vysokých finančních částek za způsobenou škodu. Klíčovým atributem odpovědnostního pojištění je limit pojistného plnění, tedy maximální částka, kterou za Vás bude pojišťovna v případě Vámi způsobené škody hradit. Výši limitu by měl klient volit s ohledem na svůj životní styl a obvyklé činnosti. Zjednodušeně: jestliže třeba lyžujete, existuje vyšší pravděpodobnost, že můžete někomu způsobit těžké poškození zdraví, třeba i s trvalými následky, takže limit ve výši 500 000 Kč by pro Vás byl naprosto nedostatečný. Jako minimální limit doporučujeme částku 2 mil, ale ještě jednou zdůrazňuji : minimální.
Pokud já někoho nebo něco poškodím, vzniká poškozenému nárok na finanční odškodné. řídí se jeho výše také finančními možnostmi poškoditele?(poškoditel :))
Foto
Do jisté míry ano, občanský zákoník říká, že odškodnění se má stanovit podle zásad slušnosti, ty ale nejsou nikde upřeněny. V případě, že byste se chtěl pokusit snížit stanovenou výši náhrady např. na základě svých mnohem skromnějších majetkových poměrů, než jaké má poškozený, a s poškozeným se nedohodl, zřejmě byste se nevyhnul soudnímu sporu.
Mohu pojistit i svého 5ti letého syna?(kristýna)
Foto
Nejčastější formou pojištění občanské odpovědnosti je připojištění k pojištění domácnosti. V takovém případě jsou pojištěni všichni členové domácnosti včetně dětí (u některých pojistek i včetně psů a dalších domácích tvorů).
Dobrý den, lze se pojistit na odpovědnost i při cestě do zahraničí? Nebo toto pojištění už obsahuje cestovní pojistka? (děkuji)
Foto
Jestliže máte běžné pojištění odpovědnosti, v jeho pojistných podmínkách bude uvedena jeho územní platnost. Obvykle je to ČR Evropa. Jestliže nemáte sjednané pojištění odpovědnosti, nebo se nevztahuje na místo, které se chystáte navštívit, lze je pro zahraniční cestu sjednat jako připojištění k cestonímu pojištění.
Dobrý den, jaké škody pojišťovna neproplácí? Je jednom jaká je jejich výše?P.(Petra)
Foto
Pokud se budeme držet škod z pojištění odpovědnosti v běžném životě, pojištění se nevztahuje na škody, uvedené v tzv. výlukách. U všech pojišťoven jsou vyloučeny škody, které pojištěný způsobí sobě, osobám blízkým a osobám žijícím ve společné domácnosti, dále škody způsobené úmyslně, škody způsobené na věcech vypůjčených. Vyloučeny mohou být i škody způsobené pod vlivem alkoholu a jiných omamných látek. V pojistných podmínkách některých pojišťoven lze najít i další výluky.
Co říkate vy na vysoké finanční částky, které musí "škůdce" platit? Nezdají se vám ty sankce přehnaně velké? Díky za váš názor(PichlováAnna)
Foto
Dobrý den, náhrada škody není sankcí. Uškody na mejetku je, zjednodušeně řečeno, výše náhrady taková, aby bylo možno opravit poškozený mejetek. U škody na zdraví je vyčíslení výše škody poměrně komplikované a pokud jedinec způsobí škodu na zdraví a není pojištěn, výše náhrad z jeho pohledu vysoká bude, z pohledu poškozeného se ale jako přehnená určitě nejeví. Náhrada škody na zdraví má být tak vysoká, aby poškozenému pokryla veškeré náklady, které musel v souvislosti se zraněním vynaložit, aby mu byly kompenzovány příjmy, o které v důsledku poškození přišel a aby mu byly nahrazeny i další nemajetkové ztráty.
hezký den, poškodíli mě nějaká osoba a já nejsem pojištěná, mám také nárok na finanční odškodnění_? Děkuji za odpověd(J.sulcova)
Foto
Dobrý den, pokud vás někdo poškodí, není rozhodující, zda Vy sama jste pojištěná. Podle Občanského zákoníku je každý, kdo druhému způsobí škodu, povinen ji nahradit. Jestliže škůdce má sjednané pojištění odpovědnosti, hradí za něho škodu jeho pojišťovna, v opačném případě by ji měl nahradit sám z vlastních prostředků.
Dobrý den, Sousedce opakovaně přetéká vana, ale odmítá se pojistit a my malujeme stále dokola na své náklady.Je možné si takovou situaci připojistit do naší pojistky?(dita21)
Foto
Jestliže máte sjednané pojištění vlastního majetku, lze z něho podobné škody hradit. Pokud Vám ale sousedka způsobí škodu, je podle Občanského zákoníku povinna ji nahradit.
Hezký den, pokud mě vytopí soused, je pro mě výhodnější žádat jeho pojišťovnu, nebo je možné to vyřešit z mého pojištění domácnosti? Co je výhodnější a rychlejší? Díky za odpověď(Ludmila)
Foto
Škodu lze hradit z Vašeho pojištění domácnosti, vyhnete se tak prokazování skutečnosti, že škodu Vám skutečně způsobil soused, takže lze předpokládat i rychlejší likvidaci. Na druhou stranu, pokud Vaše pojišťovna uděluje nějaké bonusy za půběh pojištění beze škod, o případný bonus za dané období můžete přijít.
Dobrý den, žena nabourala při vyjíždění z garáže vrata (začaly se spouštět). Odehrálo se to v našem domě a naším autem. Auto má pouze povinné ručení. Existuje nějaká pojistka, která by to pokryla? Protože se to nám to nepovedlo vyřešit a všichni tvrdili že to nelze.. tak jen ať vím zda to lze nějak ošetřit. Při sjednávání pojistky... Děkuji za odpověď(Tomáš)
Foto
Dobrý den, škodu způsobenou na vozidle lze hradit z havarijního pojištění, Vy jste ale zřejmě měl na mysli škodu způsobenou na vratech. Škody, které si jedinec způsobí sám na svém vlastním majetku ale bohužel pojistit nelze.
Má pojištění i jiné výhody, než proplácení případných škod?(věrka)
Foto
Myslím, že velkou výhodou je to, že pojišťovna dokáže odborně posoudit, zda její klient je skutečně ze zákona povinen nahradit škodu. V některých případech je tato povinnost zcela jasná, tam kde ale jasná není, se v případě, že neexistuje pojištění, obě strany často nevyhnou řešení náhrady škody soudní cestou.
POKUD SE BUDU CHTÍT POJISTIT, BUDE SE ZKOUMAT I MÁ MINULOST TÝKAJÍCÍ SE ZPŮSOBENÍ ŠKOD?(JOSEF)
Foto
Ne, v pojištění občanské odpovědnosti neexistuje žádná platforma pomocí které by si pojišťovny vyměňovaly informace o tom, do jaké míry jejich klienti způsobují škody.
Dobrý den, už jste se ve své praxi setkala i s vtipnými pojistnými podvody? Hezký den(Martina)
Foto
Dobrý den, vtipný pojistný podvod si nevybavuji, i když klienti jsou velice vynalézaví a kreativní, ale vzpomínám si na hlášení škody, které bylo docela zábavné: sousedův pes se podhrabal pod plotem, jednu slepici mi zakousl a druhou nakousl... :-)