Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakovina prsu může přijít v jakémkoliv věku: Vyšetřit se dokážete i sama

Autor: Iva Dvořáková, dce - 
18. února 2015
19:24

Týdny proti rakovině zvedly zájem mnoha žen o jejich prsa. Právě rakovina prsu je totiž jednou z nejrozšířenějších mezi ženami. A přitom je prevence tak jednoduchá – vše začíná pravidelným samovyšetřením, díky kterému najdete každou změnu. Primářka Miroslava Skovajsová doporučuje být stále na pozoru!

Hlavně mladé dívky, které mají v rodině rakovinu ženských orgánů, si stěžují, že na vyšetření nemohou dosáhnout. Jejich doktoři jim tvrdí, že jsou příliš mladé, aby měly rakovinu prsu. Co na to říká onkoložka Skovajsová?

Za necelých 500 to stojí

Podle ní každý rok nádorem prsu onemocní 6 500 žen. A jen 500 je mladších 45 let. „Pokud je v rodině mladé ženy větší výskyt rakoviny prsu, radím podstoupit genetické vyšetření. Nebo si zaplatit vyšetření ultrazvukem. To stojí asi 450 kč a za tu jistotu to opravdu stojí,“ doporučuje onkoložka s tím, že za parádu v podobě umělých nehtů a řas zaplatí ženy daleko víc.

Každý měsíc samovyšetření

„Podle mých zkušeností má největší význam samovyšetření. Vezměte si ženu, které se něco nezdá. Pokud jí není 45 let, doporučila bych jí, aby si nechala udělat ultrazvuk a když bude v pořádku, bude už nyní vědět, že měla například jen zduřelou žlázu. A při pravidelných samovyšetřeních (ideálně na konci menstruace) už bude dokonale znát svá prsa. A každá i drobná změna ji upozorní, že je potřeba se nechat vyšetřit,“ vysvětluje Miroslava Skovajsová. Na stránkách Mammacentrumháje.cz najdete instruktážní video samovyšetření prsou, které primářka Skovajsová natočila.

Vyšetření na akreditovaných pracovištích

Ať už máte prevenci hrazenou, nebo si ji chcete uhradit pro klid duše sama, obraťte se vždy na akreditované pracoviště ve svém okolí. „Tam působí erudovaní odborníci, kteří umí ve výsledcích mamografu nebo ultrazvuku „číst“ a poznají každou odchylku od normálu,“ doporučuje primářka Skovajsová. Seznam najdete na www.mamo.cz.

pettrr ( 28. března 2015 18:41 )

Existuje i přírodní terapie rakoviny, viz odkaz www.folaxan.com

Zobrazit celou diskusi