ONLINE CHAT
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. tatínek onemocněl karcinomem tlustého střeva ve 44 letech. Dnes je mu 72 a je bez problémů. Dochází na pravidelné kontroly. Já jsem byla před 6 lety na kolonoskopii ( v 43 letech ) z důvodu výskytu karcinomu v přímé linii a neměla jsem tam ani polyp, vše bylo OK. Postačí další kolonoskopie za 10 let? Předem Vám děkuji za odpověď(Iveta)
Foto
Záleží na tom, jaký byl závěr původní kolonoskopie a doporučení endoskopisty. Vzhledek k výskytu nádoru v první linii, jak píšete, bych doporučil prodělat kontrolní kolonoskopii letos nebo v 50. roce života.
dobry den muzu po dvou pivech dostat rakovinu(miloslava)
Foto
Dobrý den, je mi 41 let a občas se mi po stolici na toaletním papíru objeví světle červená krev, někdy i krvavý hlen, žádné bolesti nemám.Myslíte že by se mohlo jednat o rakovinu nebo spíše hemeroidy? Děkuji(Zdeňka)
Foto
Je malá pravděpodobnost, že to co uvádíte, je způsobeno nádorem střeva nebo konečníku. Na druhou stranu přítomnost krve je alrmujícím příznakem a měl byste být vyšetřen. Poraďte se se svým praktickým lékařem.
Dobrý den, zajímá mě, zda je dědičná rakovina děložního čípku? Matka jí prodělala v 35 letech. V 18 letech jsem se nechala pro jistotu naočkovat proti HPV. (Michaela )
Foto
Udělala jste dobře. Navíc od 25 let bytse měla docházet na pravidlený screening rakoviny děložního hrdla ke svému gynekologovi.
Dobrý den.matka zemřela v 66 letech-rakovina žaludku.otec v 80 letech-rakovina prostaty.Měli bychom podstoupit nějaké preventivní vyšetření-jsme 3 sourozenci-všichni přes 50 let?Děkuji.(Katka)
Foto
Všichni byste měli absolvovat doporučená screeningová vyšetření, které začínají v 25 (děložní čípek), 45 (prs) resp. 50 letech. Výskyt uvedených nádorů u příbuzných v uvedeném věku nezvyšuje zásadně pravděpodobnost Vašich nádorů.
Dobrý den pane docente, je mi 53 let, sem 4 roky po léčbě rakovině prsu, všechny výsledky mám v pořádku. Poslední dobou mě hodně bolí různé klouby na těle (prst na ruce, kotník, koleno) , je to zvláštní bolest, jako kdybych se opravdu hodně uhodila a vůbec to nemizí, ale přitom jsem se neuhodila. Napadá mě, zda to nemůže být rakovina kostí? K těm bolestem není žádný jiný důvod, o kterém bych věděla. Děkuji Vám za radu. IŠ(Iva Šormová)
Foto
To je velmi nepravděpodobné. Zvláště když jste pod kontrolou onkologa. Bude potřeba se poradit se svýmpraktickým lékařem a hledat jinou příčinu.
Prosím o sdělení zda je opravdu spolehlivé vyšetření na krvácení ve stolici které se nyní nedělá na tzv. psaníčka ale do malé ampulky s tekutinou (nabere se troška stolice a zasune do tekutiny malým otvorem) Děkuji(Hanina)
Foto
Gujakaový test (psaníčka) nahradil citlivější a uživatelsky přátelštější test imunochemický. Je třeba si uvědomit, že se jedná o test vyhledávací, vhodný pro screening a nikoliv spolehlivou diagnostiku.
Dobrý den, mému otci zjistili rakovinu tlustého střeva v 52 letech, jeho maminka (moje babička) na rakovinu tlustého střeva zemřela v 77 letech. Praktický lékař mě však na kolonoskopické vyšetření nechce poslat s tím že je to zbytečné, že jsem ještě mladá. V jakém věku bych tedy měla kolonoskopické vyšetření podstoupit? Je mi 30 let. Děkuji(Ivana)
Foto
10 let před výskytem rakoviny u příbuzného 1. stupně, tedy Vašeho otce. Tedy zhruba ve 40-ti letech. To je dostatečně bezpečné, samozřejmě, pokud nebudete mít potíže.
dobry den moje maminka zemrela v 58 letech na rakovinu delozniho ciku me je 62 let strasne se bojim gynekologického vysetreni nebyla jsem 34 let a stále mam telisko tzv danu nemam zadne problémy poradte mi prosim co mam delat předem dekuji za odpověď (Vaše jmeno ludmila)
Foto
Tak se hned zítra ke gynekologovi objednejte. Neznám lepší radu.
Dobrý den, asi 20 let trpím zácpou, mám neustále nafouklé břicho od plného střeva. Vyšetření kolonoskopie v pořádku. Zatím. Bojím se v budoucnu rakoviny tl.střeva. Už jsem vyzkoušela snad úplně všechno, změnila jsem jídelníček. Ale moje střevo je dlouhé a široké a nic nezabírá. Nevím co dál. Piju Zaječickou, je to to jediné, co mi ještě zabírá. Obvodní doktorka mi ale řekla, že ji mám pít pouze výjmečně, že to také není moc dobré pro organismus. Tak jsem zkoušela vysadit a pak jsem 3 týdny nebyla na velké a začala jsem s ní znovu. Ale co dál? Děkuji za odpověď. Marie(Marie)
Foto
Zácpa riziko rakoviny nezvyšuje. Může ovšem znepříjemnit život. Obecné rady selhávají, Vy sama časem nejlépe poznáte, co Vám pomáhá.
Dobrý den.Před 5lety jsem prodělala léčbu rakoviny děložního čípku radioterapii s chemoterapií nyní se mi po posledním vyšetření nepatrně zvýšily markry je možné ,že se mi vrátila rakovina?Děkuji Hana(HanaM)
Foto
To je rola markerů. Jejich zvýšení znamená vyšší ostražitost a nutnost vyšetření. Nemusí nutně znamenat recidivu rakoviny. Předpokládám, že jste v péči gynekologa nebo onkologa, který provede potřebné kroky.
Jak rizikové je onemocnění rakovinou prostaty Děkuji(Honza)
Foto
Nádor prostaty je velmi častý. Jeho výskyt roste s věkem. Naštěstí většina mužů se rozvoje rakoviny prostaty, myslím i při dožití vysokého věku, nedožije.
Dobrý den, nechali jsme si s manželem vyšetřit stolici, já jsem OK, a manžel je pozván na kolonoskopii, docela se bojím, je po operaci rakoviny prostaty, bez ozařování a chemoterapie, je pod kontrolou v Motole. Mé matce zemřeli dva sourozenci na rakovinu střev, jeden na rakovinu plic, zbývající sourozenec má problémy se střevy a matka má nějaký nález ve střevě, na vyšetření jít nechce, /trpí na průjmy/. Tak se bojím i já, stačí jen vyšetření stolice? Děkuji(Věra od Mělníka)
Foto
Negativní výsledek Vašeho vyšetření Vám dává určitý klid, nicméně má omezenou citlivost. Kolonoskopické vyšetření by bylo pro Vás vhodnější. Promluvte si se svým praktickým lékařem.
Zdravím,zajímá mě, proč v Česku musí být hodně vyšetření max.nepříjemné až bolestivé!proto také na ně nechodím, vím že je to chvilka ale zdá se nekonečná v té nepříjemnosti.V USA mi bylo řečeno, že pacienta nesmí vůbec nic bolet a dokonce medici mají předmět, jak ohleduplně se chovat k pacientovi.Mě osobně bylo řečeno při vyšetření žaludku gastro. tu chvíli to vydržíte. No byl to odporný zážitek, proto už nejdu na preventivní vyšetření střeva.Děkuji za odpověď.(Bohuna)
Foto
Endoskopická vyšetření, o kterých mluvíte, jsou vyšetření velmi efektivní, nicméně invazivní. S rozvojem techniky se snižuje jejich nepříjemnost. Rozdíl je ovšem v citlivosti u některých pacientů. Drtivá většina pacientů, které odesílám na tato vyšetření ke svým gastroenterologům, ažádnou děsivou zkušenost nepopisuje. V některých zemích se provádí tato vyšetření pod narkózou. To ovšem zvyšuje jejich náklady a také riziko pro pacienta.
Dobrý den,dá se zjistit počátek jakékoliv rakoviny podle krevních testů a jakých,aniž bych pozoroval na sobě nějaké změny(Martin)
Foto
O orgánové rakoviny většinou nedá. Známky zjištěné při rozboru krve (třeba chudokrevnost, nebo zvýšení jaterních testů) mohou být již známkou pokročilého nádoru nebo jeho komplikací. Samotná kontrola laboratorní je z hlediska nádorové prevence nedostaečná.
Dobrý den, je mi 62 let, pokaždém vyšetření se mi zanítí pravé prso vlivem velkého tlaku vyšetřovací techniky, zduří mi a zanítí se žláza, vytéká mi tmavá,s krví spojená tekutina,prostě zánět.Lze i jinak vyšetřit?Bezbolestně? Libuše Josefy(Libuše Josefy)
Foto
Informujte svého gynekologa. Alternativou je ultrasonografické vyšetření.
Dobry den v kterem veku by si muz kteremu je 36 let mel dojit radej na kontrolu tlusteho streva nebo vseobecne dekuju(Marek)
Foto
Měl by docházet na prevebntivní prohlídky jednou za dva roky ke svému praktickému lékaři, nejn z důvodu nádorové prevence. Screening rakoviny tlustého střeva začíná v 50. letech.
Dobrý den,jaká je prosím pravděpodobnost recidivy za 9 let po odstranění ZN tlustého střeva a následném ozařování?Děkuji.(Slavíček)
Foto
Riziko recidivy existuje nebo výskytu nádoru na jiném místě. Předpokládám, že jste sledován na gastroenterologickém nebo onkologickém pracovišti. Pokud ne, měl byste absolvovat kontrolní kolonoskopii.
Dobrý den, pane docente, zvyšuje se riziko onemocnění rakovinou u lidí, kteří mají slabou imunitu? Třeba v důsledku jiné nemoci... Děkuji moc.(Ivana)
Foto
Nádory se zvýšeně vyskytují u lidí, kteří už jiný nádor prodělali. Onemocnění jedním nádorem nechrání před nádory jinými. Obecně ale nelze říci, že by snížení imunity znamenalo vyšší riziko nejčastějších nádorů, zejména těch, pro které jsou organizovány screeningové programy.
Dobrý den, proč není zařazena v prevenci od určitého věku sonografie břicha , kde jsou důležité orgány jako ledviny, játra, močový měchýř, slinivka, žaludek? Myslím, že by se zachytilo mnoho nádorových onemocnění v první fázi a dalo by se s tím něco dělat! Např. nádor ledvin apod. Je mi 45 let a sama si zajdu na toto vyšetření, ale jako samoplátce. Myslím, že by toto mělo být hrazeno zdravotními pojišťovnami ( alespoň částečně ). (Jana K.)
Foto
Sonografie je velmi přínosné vyšetření pro diferenciální diagnostiku, ale jeho výtěžnost pro screening nádorů břicha je malá. Nelze jím odhalit nejčastější nádor kolorektální, selhává při diagnostice nádorů slinivky, atd.
dobrý den,proč ,prosím, je screening -konkrétně u karcinomu prostaty nastaven nebo prováděn až při potížích? nebylo by lepší pro zdravotnictví /pojišťovny/ zachytit počátek nemoci? po pozdním zachycení zvýšeného P.S.A. /prost.antigen/ jsou v mnoha případech komplikace /pozitivní resekční okraje/ a následná nutnost doozáření a to buď moderním protonem nebo zastaralým klasickým fotonem + chemo. a co nadělá foton za paseku všichni dobře víme. dle doc.Petružálka výskyt kar. prost. v r. 2015 devět tisíc případů.myslím,že laboratorní vyš. P.S.A. - které stojí 800 kč je schůdnější než superdrahé doléčování. děkuji za váš čas a odpověď. (Jiří Feber)
Foto
Aktuální shoda odborníků na screeningové programy ve světě je taková, že screening prostaty prostřednictvím PSA je nevhodný z důvodu množství falešně pozitivních výsledků. Velmi naléhavě se hledá jiné lepší vyšetření, které by pomáhalo určit, který z mužů by měl absolvovat další speciální vyšetření. To ovšem neznamená, že se PSA běžně v ordinacích praktických lékařů i urologů nemůže provádět.
Co všechno se dělá u praktickho lékaře při preventivním vyšetření jednou za dva roky? Vím, že mi odebere krev, moč, ale nevím, co se všechno vyšetřuje a nikdy mi to ani doktorka neřekla. (Iveta Rýnová)
Foto
Náplň prevetivní prohlídky v různém věku je dána vyhláškou. Obsahuje anamnestický rozbor období, intervenci rizikových faktorů a rizikového chování (např. kouření, alkoholismus), tělesné vyšetření, vyšetření zraku a sluchu, moči a event. laboratorních parametrů, EKG. Provádění nebo kontrola screeningových programů. Výstupem by mělo být zhodnocení rizika opnemocnění srdce a cév a onkologického rizika a doporučení ke zlepšení životosprávy. Event. doporučení dalších vyšetření.
Dá se nějak předejít rakovině slinivky? A jak ji včas rozpoznat? Máme jí totiž v rodině...(Tom H.)
Foto
Neumím poradit, rakoviny slinivky je zrádná, neexistuje screening ani preventivní program, kromě obecných protinádorových doporučení.
Dostala jsem test na okultní vyšetření střeva. Možná bude znít můj dotaz dost divně, ale jsem z toho dost v rozpacích. Jak vzorek doma odebrat? Stolice se nesmí kontaminovat vodou ani močí. Tak jsem hledala na webu, jak to odebrat a nic sem nenašla. Návod není ani u testu. Nočník doma nemám a fakt si nevím rady. Poradíte, jak na to?(Jarmila)
Foto
Nevím, jaký typ testu jste dostala. Obecně platí, že stolice by se neměla smísit s vodou a s močí. Někteří výrobci přidávají k testu tužší papír, který zachytí v míse stolici. Věřím, že technicky Vám poradí Váš praktický lékař nebo jeho sestra.
Zajímá mě, zda je dědičná rakovina slinivky břišní a Lymfatických uzlin, jestli jsou za to odpovědné geny. Děkuji. Eva(Evana)
Foto
Genetická výbava nese do různé míry odpovědnost za všechna nádorová onemocnění. Přesto životosprávou, chováním a obezřetnou prevencí můžeme pro sebe hodně udělat. Záleží na typu rakoviny, věku výskytu u příbuzných. Bohužel právě onemocnění nádorem slinivky břišní je zrádné a nedává v prevenci takovou šanci jako třeba nádor tlustého střeva a konečníku.
Pane docente, je mi 23 let. Rakovinou prsu onemocněla moje babička a nyní ji má i maminka-. Když jsem to řešila s mým gynekologem a chtěla udělat vyšetření na ultrazvuku nebo mamografu, řekl, že jsem moc mladá a nemám na vyšetření nárok. Všude se mluví o včasném záchytu nádoru, objevují se i příběhy velmi mladých žen s rakovinou a doktro mě takto odbyl. Mohu si vyšetření pro klid duše sama zaplatit, kde ho dělají a kolik stojí?(Sabina)
Foto
Výskyt nádoru prsu ve Vašem věku je skutečně vzácný a žádné vyšetření není úplně nevinné. Váš gynekolog bere v úvahu i věk, ve kterém onemocněla babička a maminka. Buďte ve střehu, konzultujte pravidelně s gynekologem a připravte s ním plán prevence. Pokud bude vhodné např. ultrazvukem zahájit screening dříve, věřím, že to provede.
Trpím častými zácpami a babička mě straší, že ze zácpy se může vyvinout rakovina střev Je to pravda?(Mariana)
Foto
Není to pravda. Zácpa nezvyšuje pravděpodobnost rakoviny střev. Na druhou stranu, péče o stolici např. úpravou životosprávy, pohybovým režimem a stravováním, je důležitá pro zvýšení kvality života.
Existují nějaké příznaky, podle kterých se dá poznat rakovina tlustého střeva?(Šárka)
Foto
Existují příznaky, které jsou indikací k vyšetření tlustého střeva: chudokrevnost, hubnutí, bolesti břicha, poruchy pasáže. Problém je v tom, že pokud se nádor projeví příznaky, je obvykle diagnostikován již v rozvinutém stadiu. My ale chceme zachycovat co nejrannější stadia nádoru nebo přednádorová stadia (polypy), kdy lze zakročit efektivně, celkem jednoduše, levně a s dobrou perspektivou.
Je možné na screening přijít, i když nemám žádné doporučení? A když to doporučení nemám, nebudu si to muset platit sama?(Barbora)
Foto
Nepotřebujete doporučení k návštěvě gynekologa nebo praktického lékaře. Potřebujete doporučení na mamografii a to Vám vydá jak gynekolog tak praktický lékař. Pokud splňujete věková kritéria, je screeningové vyšetření bezplatné (karcionm děložního čípku od 25 let, mammografie od 45 let, screening kolorektální od 50 let).
Můj gynekolog mi při vyšetření čípku řekl, že je úplně rozpadlý a že to je na operaci. Prý není nijak vážná, ale pár dní si v nemocnici pobudu. Zároveň mě do nemocnice poslal i se zprávou, ať si domluvím termín operace. Jenže mladá lékařka mi po vyšetření řekla, že čípek je v pořádku a že žádnou operaci nepotřebuju. A pry operace čípku je velmi závažná a může to skončit vývodem. Komu mám věřit? A je možné nějak získat další názor v jiné nemocnici? Nerada bych něco zanedbala, ale samozřejmě raději se operovat nenechám. (Daniela)
Foto
V tomto případě potřebujete třetí názor. Svěřte se svému registrujícímu gynekologovi apožádejte ho o nové doporučení na jiné pracoviště.
Babička umřela na rakovinu tlustého střeva. Mně je 30 let a raději bych se nechávala pravidelně vyšetřit než trhnout, že se mi rakovina rozvine a nebudu o tom vědět. Můj praktický lékař mi ale tvrdí, že je v mém věku ještě zbytečné chodit na nějaké vyšetření a odmítá mi napsat doporučení. Můžu si někam dojít sama i bez doporučení?(Hedvika)
Foto
Výskyt karcinomu tlustého střeva u prarodičů nezvyšuje zásadně riziko. Nevím, v kolika letech propuklo onemocnění u Vaší babičky, ale Vy byste měla zahájit pravidelný screening v 50 letech. Před 50. rokem je Vaše riziko mizivé. Některé pojišťovny hradí kolonoskopické preventivní vyšetření již od věku 45 let.
Dobrý den, můj otec měl vývod a zemřel na rakovinu tl. streva. Já chodím pravidelně na prevent. prohlídky a teď mi řekli, že mám ve stolici krev. Je mi 68 let. Jsem z toho psychicky špatná a jsem objednaná na vyšetření. Necítím se špatně ani unaveně, naopak každý den dělám dlouhé procházky. Je to dědičné? Mám se obávat toho nejhoršího?Děkuji a přeji dobré dny. E.Š.(Eva Šmírová)
Foto
Výskyt rakoviny tlustého střeva u rodičů zvyšuje Vaše riziko, zvláště došlo-li k diagnóze před 60. rokem věku. Zdravá životospráva ani bezpříznakový stav Vám nezaručuje klid, je třeba absolvovat kolonoskopii a podle rady gastroenterologa ji v určitých intervalech opakovat.
Jak dlouho trvá než propukne rakovina jícnu-adenocarcinom s metastázemi,kdy je pozdě na léčbu,pacient přišel pozdě,zemřel.Příznaky byli jen pálení žáhy a nízká vykonost-je možné že se jedná o několik let???Děkuji(Martina)
Foto
Rakovina jícnu je zákeřná nemoc, s nepříliš vysokým, ale stoupajícím výskytem. Může se vyvinout poměrně rychle, například ve srovnání s nádorem tlustého střeva. Alarmující příznaky se mohou dostavit až s rozvojem onemocnění event. i s metastázemi.
Dobrý den.Mám dotaz,asi 2 měsíce jsem zjistila,že mi z levé bradavky při zmáčknutí vyteče malé množství tmavé až černé tekutiny.Jinak jsem žádné hrčky či bulky si nenahmatala.Mám stím někam zajít?Je mi 57 let a v roce 2006 jsem prodělala gyn oper. - hysterektomii pro myomy. Děkuji Hanka(Hanka)
Foto
Ano, rozhodně navštivte gynekologa. Předpokládám, že docházíte pravidelně na screeningovou mamografii.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak velká je pravděpodobnost, že se u mě jednoho dne objeví karcinom děložního čípku když jsem před třemi lety podstoupila léčbu formou autovakcíny na staphylococcus aureus, díky kterému jsem prodělávala kdysi četné vaginální záněty. Poté u mě byl pozitivní nález na HPV virus (bohužel nevím jaký typ), byla jsem kuřačka, ale již několik měsíců nekouřím. A nakonec četné užívání antibiotik z různých zdravotních důvodů, jejich vedlejším příznakem je oslabení přirozené mikroflóry a nakonec mykóza, či opět zánět. Díky těmto faktorům zkombinovaným dohromady mám obavy do budoucna. Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den. (Katrin)
Foto
Je dobře, že jste přestala kouřit. U ostatních okolností, které jste uvedla, není prokázaná jasná souvislost s výskytem karcinomu děložního čípku, ani ovlivnění pravděpodobnosti výskytu. Rozhodně absolvujte screeningový program v pravidelných intervalech u svého gynekologa. .
Dobry den. Před rokem mi nahodne zjistili pravou polycytemii. Je mi 40 let. V současné době uzivam thromboreductin a chodim na pravidelne odbery krve. Jsem ale stále neskutecne unavena. Je nejaka jiná lecba této nemoci?Dekuji Linda(Linda)
Foto
Polycytemie patří mezi onemocnění, kterým se věnují specializovaná pracoviště hematologická nebo hematonkologická a kde se léčba rychle vyvíjí. Je třeba se s dotazy obracet na lékaře z těchto pracovišť.

DOPORUČUJEME