Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Muž si odseděl 37 let za dvojnásobnou vraždu: Byl nevinný!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: zr - 
24. ledna 2015
19:40

Američan Joseph Sledge byl odsouzen na doživotí za dvojnásobnou vraždu. Odseděl si 37 let trestu a je mu už 70 let. Porota však nyní případ přezkoumala a zjistila, že ve vězení seděl nevinný člověk. Má nárok na odškodnění ve výši 750 tisíc dolarů, to je se současným kurzem přibližně 18,6 milionů korun. Ztracený život mu ale ani taková suma nevrátí.

Američana Sledgea pronásledovala smůla, v roce 1976 utekl z vězení, kde si odpykával trest za krádež, právě proto na něj padlo podezření, že vraždil. Údajně měl k smrti ubodat Josephine Davisovou i její dospělou dceru. Za tento čin byl odsouzen na doživotí, i když do té doby na kontě žádný násilný čin neměl.

Sledge vždy tvrdil, že je nevinný. Až v roce 2012 se díky testům DNA zjistilo, že chloupky z místa činu, které musí být vrahovy se neshodují s DNA vězně. Na základě těchto testů byl Sledge po dlouhých 37 letech propuštěn.

Prokurátor se Sledgovi omluvil a přislíbil nové otevření případu, aby se našel skutečný viník.

Americká komise pro vyšetřování neviny působí v Severní Karolíně od roku 2006. OD té doby se zabývala stovkami případů, ale jen u málo z nich přineslo přešetření jiný výsledek, než o jakém rozhodl soud. Josph Sledge je osmým člověkem, který byl zproštěn obvinění.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi