Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dostal dva roky natvrdo, teď má výuční list. Petr promluvil o vzdělávání vězňů

Autor: Andrea Ulagová - 
23. června 2015
15:10

Většina školáků dostane vysvědčení v pátek, Petr je dostal už dnes – i s výučním listem a přímo v budově Poslanecké sněmovny. Během výkonu trestu se rozhodl dokončit si vzdělání a po opuštění vězení se vrátit do práce. A podařilo se mu to.

Petr, oddaný fanoušek Sparty, se jednou porval na zápasu. O podrobnostech rvačky nerad mluví, dostal ale dva a půl roku ve věznici v Horním Slavkově.

Pak ale zjistil, že během výkonu trestu může dokončit vzdělání. „Maloval jsem celej život, ale neměl jsem na to papír,“ řekl Blesku Petr o svých studijních začátcích ve vězení. „Dozvěděl jsem se, že v Jiřicích je učiliště, tak jsem se přihlásil,“ dodal.

Petr ukazuje výuční list. Petr ukazuje výuční list. | Blesk

Do školy chodil tři roky. „Ráno jsme vstali, dali si kafe, cigárko a šli jsme normálně do školy,“ přiblížil den vězně-studenta. Na učilišti v Jiřicích absolvoval obor malíř-lakýrník, kromě toho měl ale i matematiku, český jazyk a z odborných předmětů nauku o materiálech.

„Bavil mě odborný výcvik, matika mi nešla ani na základce,“ uvedl Petr. Přesto měl nejhorší známku na vysvědčení trojku a tutéž známku měl i z cizího jazyka. Vybral si ruštinu, německy už se učil a nebavilo ho to.

U zkoušek se zapotil, v práci ho vzali zpět

„U závěrečných zkoušek jsem se fakt zapotil. Z písemných jsem dostal za tři, ale z ústních za jedna,“ chlubil se Petr nadšeně. Souhlasí s tím, že vzdělání vězňů je důležité, a doporučil by ho všem odsouzeným. „Mají na to čas, tak proč ho nevyužít,“ myslí si.

Bývalí odsouzení slavnostně přebírají výuční listy. Bývalí odsouzení slavnostně přebírají výuční listy. | Miroslav Malec

Po výkonu trestu přijal Petra bývalý zaměstnavatel zpět do práce. Na rozdíl od ostatních odsouzených neměl problém s návratem do běžného života. Obecně přitom záznam v trestním rejstříku nevidí potenciální zaměstnavatelé rádi.

Bývalý zloděj do klenotnictví nepatří

S hledáním práce pomáhá vězňům – absolventům odborného učiliště v Jiřicích zástupkyně ředitele Marie Formáčková.

„Nemám dobrou zkušenost s úřady, které se mají zajímat o resocializaci bývalých odsouzených,“ říká zástupkyně.  Podle ní se pracovní úřady se o vězně nezajímají a nikdy jim nepomohly. „Dokonce jsem zažila případ, kdy bývalý absolvent šel do renomované agentury a paní u počítače mu začala práci hledat na internetu, doporučila mu napsat životopis a tím s ním skončila,“ uvedla Formáčková.

Zástupkyně ředitele SOU Jiřice Marie Formáčková (uprostřed) shání bývalým studentům-vězňům práci. Zástupkyně ředitele SOU Jiřice Marie Formáčková (uprostřed) shání bývalým studentům-vězňům práci. | Miroslav Malec

Od té doby hledá zástupkyně práci bývalým absolventům se záznamem sama. Podle jejích slov je to spíše přes známé, spřátelené podniky nebo ve spolupráci s pracovním úřadem v Ostravě, se kterým je v kontaktu delší dobu. Například jednomu z vězňů sehnala práci zvukaře v televizi.

„Zaměstnavatelé se bývalých vězňů bojí,“ řekla Formáčková. „Na mé doporučení jsou ale ochotni je přijmout. Samozřejmě že pokud vím, že je to bývalý zloděj, nedoporučím ho jako prodavače do klenotnictví,“ dodala Formáčková.

janova ( 24. června 2015 12:22 )

Vtipálku!

lunatic ( 23. června 2015 15:22 )

Vnímám to jako diskriminaci ,když nemůže být bývalý zloděj prodavačem v klenotnictví-v politice se přeci zloději také skvěle osvědčili ... a nikomu,ani voličům to vůbec nevadí

Zobrazit celou diskusi