Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak udělat zabijačku a nedostat pokutu: Za porušení hrozí až 300 tisíc

Autor: Tereza Hodáliková, zrk - 
22. ledna 2015
12:36

Zabít prase můžete. Ale jen doma. Tam si z něj můžete s rodinou vyrobit jitrnice, jelítka, ovar či další oblíbené české pamlsky. Nesmíte je však rozdávat po vesnici. I to nám nařizuje Evropská unie! Jak se vyhnout vysoké pokutě a nepřijít o zabijačku?

Zabijačka doma

- Pokud plánujete domácí zabijačku, na kterou sezvete rodinu a chcete přitom zabít prase z vlastního chlívku, nepotřebujete k tomu veterinární prohlídku zvířete. V tomto případě je to stejné, jako když doma zabíjíte slepice či králíky.

- Prohlídku si vyžádat můžete, abyste si byli jistí, že vše je v naprostém pořádku.

- Doma nepotřebujete ani přítomnost řezníka. „Případů, kdy si chovatel dělá všechno sám, je ale málo. Většinou se jedná o vyučené řezníky nebo mají i vyšší vzdělání,“ popsal mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Přesto lidem doporučuje vyhledat pomoc řezníka.

- Na domácí zabijačku můžete sezvat rodinné příslušníky. V zákoně navíc nikde není stanoveno, kolik členů má mít domácnost chovatele.

- Domácí zabijačka je domácí, jak z názvu vyplývá, a pořádat se může pouze v soukromém prostoru – a je jedno, jestli se jedná o dvůr, nebo zahradu. A stejně tak doma či v domácím kruhu si musíte sníst dobroty, nebo spíše výrobky z ní.

- Majitel zahrady, a tím pádem i »organizátor« této domácí zabijačky už pak neovlivní, zda mu lidé budou koukat přes plot.

Vepřové hody pro ostatní

- Pokud plánujeme tradiční zabijačku pro všechny sousedy nebo celou vesnici, už si musíme dát pozor. „Produkty domácí zabijačky, jitrnice, jelítka apod., jsou určeny pro spotřebu v domácnosti chovatele. Tyto produkty nelze dále uvádět do oběhu,“ vysvětluje Petr Pejchal, mluvčí Státní veterinární správy. 

- Pod výrazem „do oběhu“ se pak rozumí jak za peníze, tak i zdarma. Příkladem můžou být například vepřové hody, které pořádají hasiči či obec.

- Lidem se zde mohou podávat pouze výrobky vyrobené ve schváleném zařízení, které je pod veterinárním dohledem. 

- Organizátoři veřejné akce by měli nechat prase porazit ve schváleném zařízení – tedy na jatkách, kde bylo i veterinárně prohlédnuto. 

- A pak z něj nechat ve schváleném zařízení, například v řeznictví, vyrobit tyto lahůdky, které se budou nabízet na akci – například na obecních či hasičských vepřových hodech.

- V žádném případě se nesmí zvíře porážet veřejně a stejně tak ani zpracovávat pochutiny na veřejnosti. Zde hrozí vysoké pokuty! 

- „V případě nejasností by takovýto pořadatelský subjekt měl kontaktovat místně příslušnou krajskou veterinární správu nebo Městskou veterinární správu v Praze, aby předešel možným problémům,“ radí dále Pejchal.

Za porušení až 300 tisíc

Kvůli špatně pořádaným zabijačkám Státní veterinární správa jen za loňský rok rozdala pokuty za 120 tisíc korun. „Pro fyzickou osobu hrozí za porušení pokuta až do výše 10 000 Kč. Pro právnickou osobu až do výše 300 000 Kč. Doposud jsme udělili pokuty pouze fyzickým osobám, tedy do max. výše 10 000 Kč, za porušení zákona,“ dodal Pejchal.

zadnice ( 26. ledna 2015 11:51 )

V EU sedí opravdoví tup.ci a mnohokrát to dokázali! Naše "zástupce" samozřejmě nevyjímaje!

nojasne ( 25. ledna 2015 21:10 )

Co to melete ? Králíka dokáže zabít a stáhnout i vetchý devadesátiletý dědoušek, pokud se udrží na nohou. Viděl(a) jste někdy králíka ? Neplete si ho třeba s chovným býkem ? Králík dostane za uši a za dvacet vteřin je po něm. Stáhnout živýho králíka se v podstatě ani nedá.

petrusaa ( 25. ledna 2015 15:05 )

Nevyplavuje žádné jedovaté látky,problém je v délce střev,člověk není vyloženě masožravec,nýbrž všežravec.Masožravci jako např. kočky mají krátká střeva,takže rozkládající se,a hnijící látky se nestačí vstřebat.Člověk má delší střeva takže se mu do těla dostává víc odpadových látek.Mimochodem maso způsobuje překyselení organismu,to je živná půda pro rakovinové bujení.Všichni mí známí kteří konzumovali maso v hojné míře zemřeli na mozkové příhody,infarkty,embolie a rakovinu.Číňané doporučují jing a jang tedy vyrovnanou stravu,je třeba vápnit a tak snižovat překyselení.

petrusaa ( 25. ledna 2015 14:55 )

Veselé domácí zabíječky jsou když má řezník vlhké patrony do pistole,nasadí pistoli na hlavu vepříka a zmáčkne spoušť,ozve se místo rány pšouk,prase má na hlavě bouli jako hrom a začne rodeo,řezník sedí na praseti a to divoce skáče,řezník aby na něm udržel rovnováhu, divoce šermuje s kudlou v ruce.Tyhle výjevy by se měli povinně předvádět muslimům.

bibijana ( 23. ledna 2015 15:32 )

nbcz: tak výmysl to,bohužel,není. Oni sice ty králíky předtím omráčili, ale někdy nedostatečně, takže se jim kolikrát při stahování kůže z té slabé "narkózy" probrali. Vegetariánka rozhodně nejsem, můj názor je, že zabíjení jatečných zvířat patří do rukou řezníka.  

Zobrazit celou diskusi