Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

K zabijačkám nás volají udavači! Kontroloři udělili pokuty už za 120 tisíc

Zabijačkový guláš, ovar, tlačenka, jitrnice, černá polévka… Také se vám sbíhají sliny při představě klasické domácí zabijačky? Vašemu sousedovi možná ještě víc!
Zabijačkový guláš, ovar, tlačenka, jitrnice, černá polévka… Také se vám sbíhají sliny při představě klasické domácí zabijačky? Vašemu sousedovi možná ještě víc!  (Autor: Foto: krajští redaktoři, ČTK)
Autor: Tereza Hodáliková, krajští redaktoři, zrk - 
21. ledna 2015
05:00

Jsme národ „bonzáků“! Tak to vypadá… Evropská unie nám zakázala rozdávat laskominy ze zabijačky. A co děláme? Když zjistíme, že někdo vepřové hody pořádá, a nedostaneme výslužku, práskneme ho!

Právnickým osobám hrozí pokuta až 300 tisíc. Jen loni zaplatili Češi za nelegální zabijačky 120 tisíc. Nelegální proto, že je Unií zakázáno pořádat vepřové hody jako společenskou akci spojenou s účastí lidí z okolí – a to pokud zabíjíte prase z vlastního chovu. „Za porušení zákona v rámci domácích porážek udělila státní veterinární správa, respektive krajské veterinární správy, pokuty za přibližně 120 000 korun. Ve všech případech se jednalo o fyzické osoby,“ potvrdil Blesku mluvčí veterinární správy Petr Pejchal.

Blesku se podařilo zjistit i to, v jakých případech pokuty padly. „Je to tak, že inspektoři neobjíždí náhodně všechny vesnice. To by nikdy nezvládli. Dá se tedy říci, že pokaždé to bylo na udání,“ potvrdil zdroj z krajské veterinární správy.

A jelikož se pokaždé jednalo jen o fyzické osoby, nejspíš to ve většině případů mohli být sousedé, kteří nedokázali ukočírovat chuť na jelítko či jitrničku, když nedostali výslužku.

STALI JSTE SE OBĚTÍ UDÁNÍ, PŘIŠLA NA VÁS KONTROLA KVŮLI ZABIJAČCE? DOSTALI JSTE POKUTU, NEBO ZNÁTE NĚKOHO, KDO BYL POKUTOVÁN? OZVĚTE SE NÁM DO REDAKCE na mail tip@blesk.cz nebo na telefon 724 014 586.

joachimk ( 1. července 2019 10:56 )

Bonzáctví frčí. Kalousekjugend v parlamentu jsou megahustým příkladem.

zeleny440 ( 8. října 2016 13:49 )

 Budu zvracet

darker ( 30. ledna 2015 15:02 )

Čekal bych, že Blesk bude mít to slušnost článek stáhnout alespoň poté, co se veřejně prokáže, že je to lež: http://ec.europa.eu/ceskarepublika/news/151023_eu_nezakazala_domaci_zabijacky_cs.htm Ale jak se zdá, bluvár jako Blesk ani slovo slušnost nezná.

bandour ( 23. ledna 2015 08:38 )

BYDLÍM TAKÉ NA VESNICI, VAŠE ARGUMENTY Z ČÁSTI BERU, ALE ŘEŠIT TO TAK PODLÝM STYLEM, JAKO JE UDÁNÍ, TO JE VEČER NA PŘES DRŽKU

jazzboo ( 22. ledna 2015 16:39 )

Přesně jak je napsané v souvisejícím článku: A na závěr Jana V. posílá něco na zamyšlenou: „Za protektorátu byly zabijačky také zakázané. Že by podobnost čistě náhodná?“ Tož ještě chvíli počkáme s rukama v klíně a bude se i věšet!!!

Zobrazit celou diskusi