
Proč tak hlídají zabijačky? 3 nákazy, které nám hrozí!

Žloutenka, salmonelóza a otrava jedem! Důvody, proč se hlídá způsob zpracování masa, tedy i zabijačky, a proč se pod hrozbou pokuty nesmí rozdávat či prodávat výslužky z domácích veterinárně nezkontrolovaných vepřových hodů!
„Masné výrobky lze uvádět do oběhu, či prodávat pouze za předpokladu, že maso (ať už v půlkách, nebo bourané), orgány a krev pochází ze zvířete poraženého ve schválených jatkách. A následně jsou tzv. zabijačkové produkty vyrobené ve schváleném a registrovaném, případně pouze registrovaném podniku,“ vysvětluje, proč se nesmí rozdávat výslužky z domácích zabijaček, mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.
Blesk se proto obrátil na primářku infekční kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce Hanu Roháčovou a zajímal se, co hrozí z nemocného prasete, které máme doma a které si případně sami doma zabijeme.
„Tak určitě je to žloutenka typu E, která je poměrně rozšířená a připomíná žloutenku typu A. Člověk skončí v nemocnici v izolaci a má silně poškozená játra,“ začíná vypočítávat Roháčová.
Dále hrozí nakažení salmonelózou a ve vzácném případě otrava botulotoxinem. „To je otrava jedem, nebo spíše pro lidi známějším klobásovým jedem. Zde hrozí až smrt,“ pokračovala Roháčová.
Salmonelóza
Toto onemocnění způsobují tyčinkové bakterie nazývané salmonely. Způsobují onemocnění zvířat, ze kterých se poté přenáší na člověka. Většinou jde o přenos například z vajec nebo nedostatečnou úpravou masa. Příznaky jsou pak akutní průjem a s ním spojená dehydratace. Ve výjimečných případech se z toho může vyvinout až zánět mozkových blan, zánět kostí nebo urogenitální zánět.
Botulotoxin
Je považován za jeden z nejúčinnějších jedů (z přírodních asi nejjedovatější). Do těla se obvykle dostává z potravy kontaminované sporami bakterií Clostridium botulinum – jedná se o špatně sterilované konzervy a uzeniny, nakládanou zeleninu, houby v oleji apod.
Žloutenka E
Onemocnět žloutenkou typu E (hepatitidou E) můžete kromě špatných hygienických zásad i špatnou přípravou jídel – tedy konkrétně při tepelné úpravě. Lidově se o tomto onemocnění hovoří jako o nemoci „špinavých rukou“ a zjednodušeně se jedná o zánět jater.
Co na to mluvčí zastoupení Evropské komise?
K tématu se chtěl vyjádřit i zástupce Evropské komise Martin Stašek. Podle něj neexistuje žádná směrnice EU přímo o zabijačkách, ale pouze nařízení o ochraně zvířat při usmrcování a předpisy stanovující minimální společné hygienické předpisy.
„Omezení, podle kterého jsou maso a orgány doma poraženého zvířete určeny pro spotřebu pouze v domácnosti chovatele, stanovuje český veterinární zákon, a to již od doby dlouho před vstupem České republiky do Evropské unie. Existují sice evropská nařízení o ochraně zvířat při usmrcování, předpisy stanovující minimální společné hygienické standardy a např. směrnice o chovu prasat, ale domácí porážky nezakazují,“ říká Stašek.
A jak to vidí ministerstvo zemědělství?
„Právní normy České republiky ani Evropské unie nezakazují absolutně domácí porážky hospodářských zvířat, stanovují pouze podmínku, aby bylo maso a orgány takto poraženého zvířete spotřebovány v domácnosti majitele (chovatele). Toto opatření brání pořádání takových »veřejných zabijaček«, kdy by maso a produkty ze zabitých zvířat byly nabízeny či prodávány veřejnosti bez kontroly minimálních zejména hygienických norem,“ doplňuje Radek Melichar, vedoucí tiskového oddělení Ministerstva zemědělství.
Jednoduchá rada: nežer smradlavé maso. Zřejmě je tvoje IQ trochu slabší a tak to ber jako dobrou radu a zadarmo.