Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blonďatá hyena Brožová: Okrádala seniory, u soudu se smála

Autor: ČTK - 
20. ledna 2015
12:07

Staří lidé se svěřili do jejich péče, protože věřili, že se o ně v domově Petruška postará kvalifikovaný personál a že za zaplacené peníze dostanou kvalitní služby. Místo toho je bývalá šéfka a její partner připravili celkem o 1,4 milionu korun. Dvojice nyní stanula před soudem, kde na sebe navzájem svalují vinu.

Obžalovanou Petru Brožovou, bývalou šéfku domu pro seniory v Šestajovicích u Prahy, přivedla do jednací síně Obvodního soudu pro Prahu 9 eskorta z vazební věznice, jejího partnera Jiřího Kunčara soud již dříve z vazby propustil.

Státní zástupkyně shrnula v obžalobě deset skutků, ze kterých dvojici viní. Většinou jde o podvody, úvěrové podvody, zpronevěry a neoprávněné opatření platebního prostředku. Celkem měli o úspory obrat pět lidí a dvě firmy. Poškození se připojili k trestnímu řízení s nárokem na více než 1,4 milionu korun.

Nechutné praktiky hamižné a bezcitné dvojice vyšly najevo s případem 84leté seniorky, která trpí lehkou demencí. Tu povedená dvojice krátce po jejím nástupu do Petrušky odvezla do banky, kde nechali peníze převést na účet Kunčara. Brožová, která byla v minulosti soudně trestána za podvody na seniorech, soudu řekla, že o tomto případu nemůže nic říct, protože to byla záležitost Kunčara, který je prý dlouhodobý známý seniorky.

„Poprosili mě, ať je odvezu do spořitelny, že si potřebují vyřídit něco mezi svými účty. Slyšela jsem o tom, že mu chce poslat peníze na jeho účet. Ukazoval jí, kde to má podepsat,“ řekla Brožová. Kunčar tvrdí, že důchod seniorky nestačil na nájem v domově. Žena se prý zmínila o svém účtu, ale nevěděla, kolik je tam peněz.

S nápadem odjet do banky podle něj přišla Brožová, která prý celou situaci také řešila na místě. „Seděl jsem opodál,“ dodal. Na přepážce se dozvěděli, že milion korun nelze vybrat hned, ale po vyžádání dva dny dopředu. Kunčar tvrdí, že Brožová následně rozhodla o převodu peněz na jeho účet. V hotovosti pak vybral ze svého účtu 250.000. Peníze prý měly pokrýt nájem v domově a také v bytě seniorky na Praze 1. „Peníze jsem předal Brožové. Nikdy jsem z nich nic neviděl, nevím, kam všude šly,“ řekl soudu.

Žalobkyně dále viní Brožovu například z podvodu, při kterém údajně vymámila z další seniorky peníze na zubní náhradu. Návštěva zubaře se ale neuskutečnila. Brožová soudu přiznala, že peníze dostala, tvrdí ale, že byly použity na nové brýle. Odmítla také obvinění z úschovy peněz a šperků klienta domova, které údajně odmítla vydat.

Kunčar soudu řekl, že lituje toho, co mu obžaloba klade za vinu, a stydí se. Přiznal neoprávněné držení platební karty. „Pochybil jsem a udělal špatné věci, které jsem měl lépe rozmyslet,“ dodal. Je prý připravený splácet škodu, kterou mu soud vyčíslí.

Domov pro seniory dříve prověřoval krajský úřad se závěrem, že byl provozován jen na základě živnostenského oprávnění jako ubytovna. V zařízení byl také údajně ubytován nejméně jeden člověk odkázaný na pomoc druhých. Domov přitom neměl registraci pro poskytování sociálních služeb.

panamira ( 20. ledna 2015 21:02 )

Lidský odpad, nejhoršího ražení. Při představě jak starouše okrádala a nechávala je hladovět bych ji dal lopatou přes tu její hnusnou čuni.

hajne ( 20. ledna 2015 19:09 )

Nakopat ji do řiti a hodit do studny a zadeklovat!!

spitfajr ( 20. ledna 2015 19:03 )

Blonďatá??!! Co je na ní blonďatého?! Spíš zrzavá vy..caná bezpáteřná krysa.

budybad ( 20. ledna 2015 18:55 )

doufám že tohle monstrum na stará kolena skončí pod mostem, a pokud jako stará bude mít nějaké nakradené peníze,tak doufám že potká stejného zmetka jako je ona sama, který jí ty prachy ukradne.Pak se podíváme kdo se bude smát.

illis ( 20. ledna 2015 18:33 )

petrmetr Také své matce říkáš baba ?

Zobrazit celou diskusi