Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velitel policie dostal 90 let: Za 37 mrtvých při masakru na velvyslanectví Španělska!

Bývalý policejní velitel Arredondo u soudu. Dostal 90 let.
Bývalý policejní velitel Arredondo u soudu. Dostal 90 let.  (Autor: EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
20. ledna 2015
09:35

Vedl nechvalně proslulé a obávané komando číslo 6. Na 90 let ho však soud v Guatemale poslal do vězení - bývalý policejní velitel dostal tvrdý trest za smrt 37 lidí během zásahu proti poklidnému protestu v roce 1980. Podle soudce se Pedro García Arredondo dopustil zločinu proti lidskosti.

Komando číslo 6 pod jeho velením zaútočilo poslední lednový den roku 1980 na španělské velvyslanectví v Guatemale. Budovu předtím nenásilně obsadili demonstranti protestující proti porušování lidských práv v zemi.

Požáru, který v budově údajně založili právě zasahující policisté, podlehlo 37 lidí, mimo jiné otec známé bojovnice za práva domorodého obyvatelstva a nositelky Nobelovy ceny za mír Rigoberty Menchúové, bývalý ministr zahraničí Adolfo Molina Orantes, nebo někdejší viceprezident Eduardo Cáceres Lehnhoff. Zahynuli také tři Španělé, mezi nimi i první sekretář velvyslanectví Jaime Ruiz del Árbol.

„Je prokázáno, že si lidé, kteří ambasádu obsadili, nepočínali násilně. Byli to sedláci, někteří z nich neměli ani boty,“ uvedla soudkyně Sara Yocová. Policisté údajně zabránili lidem opustit hořící budovu a hasičům v přístupu na místo. „Nikdo neměl opustit místo živý,“ dodala Yocová.

García Arredondo si v současnosti už odpykává trest 70 let vězení za vraždu studenta. Během občanské války v Guatemale v letech 1960 až 1996 zahynulo podle odhadů OSN kolem 245 000 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi