Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jemen je krok od převratu: Šíité zaútočili na konvoj premiéra a obsadili televizi

Šíité pozvedli zbraně a zaútočili. Kolem prezidentského paláce v hlavním městě Sanaa stoupá dým.
Šíité pozvedli zbraně a zaútočili. Kolem prezidentského paláce v hlavním městě Sanaa stoupá dým.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
19. ledna 2015
11:34

Šíitští povstalci v Jemenu obsadili státní tiskovou agenturu a televizi a zaútočili na konvoj premiéra Chálida Báhaha. U prezidentského paláce se od rána bojuje. Ministryně informací Nadja Sakkáfová, již citovala agentura AP, řekla, že Jemen je krok od převratu. Zdravotnické zdroje, na něž se odvolala agentura AFP, tvrdí, že v palbě zemřeli dva lidé a 14 osob bylo zraněno.

Podle policie jsou mezi raněnými dva šíitští bojovníci a dva školáci. Z blízkosti paláce prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hadího je od rána slyšet palba. Stojí tam proti sobě šíité a prezidentská garda. Agentura Reuters s odvoláním na šíity oznámila, že se obě strany dohodly na příměří, ale podle jiných zdrojů se o klidu zbraní začne teprve jednat.

Sakkáfová řekla, že šíité odmítají zveřejnit jakékoli prohlášení vlády. Šíité už v sobotu unesli šéfa Hadího kabinetu Ahmada Aváda bin Mubáraka, který patří ke skupině, jež pracuje na nové ústavě.

Hadí se dnes sešel s Báhahem, a když od něj premiér odjížděl, dostal se do palby také jeho konvoj. Ministr i jeho doprovod vyvázli bez zranění, ale mluvčí vlády označil palbu za pokus o zavraždění předsedy kabinetu.

Jemen se propadá do chaosu od loňska, kdy šíité, obývající tradičně sever země, začali postupovat na jih a zabírat území. Jsou dobře vyzbrojeni a v září se jim podařilo vstoupit i do Saná. Za násilnostmi je podle znalců šíitský Írán, který povstalecké šíity vyzbrojuje. Další zase připisují chaos Hadímu předchůdci Alímu Abdalláhovi Sálihovi, který musel odstoupit po revolučních událostech v roce 2012.

Dnešní situaci v Saná popisují mnozí uživatelé Twitteru jako dramatickou. Podle některých jsou na ulici těla mrtvých a obyvatelé čtvrtí přiléhajících k paláci prchají ve velkých skupinách. Televizní stanice šíitů oznámila, že palbu vyprovokovali vojáci, když začali bezdůvodně střílet na jednu šíitskou hlídku. Hadí v paláci nebydlí, ale žije v domě poblíž. Armáda kolem něj okamžitě zesílila stráže. Uzavřeny zůstaly školy poblíž paláce a mnoho civilistů je uvězněno v domech.

smrk ( 20. ledna 2015 10:09 )

Ježkovy oči - jseš ty ale b.l.b.e.c.

kluk.z.moravy ( 19. ledna 2015 16:44 )

Je to o dostupnosti této zbraně na středním východě a Africe. Je prostě laciná a dostupná. Michail Timofejevič Kalašnikov jistě neměl v úmyslu vyzbrojit teroristy. Alfréd Nobel vynálezem dynamitu taky určitě nechtěl svůj vynález použít na zabíjení lidí.

kluk.z.moravy ( 19. ledna 2015 16:36 )

a čeho je symbol taková F15, nebo F18 ?

Zobrazit celou diskusi