Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Zajatého fotografa zabila al-Káida: Zemřel při nepovedené záchranné akci!

Autor: ČTK, lm - 
6. prosince 2014
12:02

Americký fotograf Luke Somers, zajatý radikály z teroristické sítě Al-Káida, byl zabit během operace na jeho záchranu v Jemenu. Operaci s cílem osvobodit rukojmího podnikly dnes americké a jemenské síly, které zaútočily bezpilotním letounem na dvě základny islamistů.

Řekl to vysoký činitel z prezidentského úřadu v Saná a později potvrdil americký ministr obrany Chuck Hagel, který je na návštěvě Kábulu. Teroristé podle Hagela "zavraždili" ještě jednoho dalšího zajatce, který není americkým občanem. Humanitární sdružení Gift of the Givers v prohlášení, z něhož citují zahraniční média, uvedlo, že jde o jihoafrického novináře a učitele Pierra Korkieho.

Potvrdila se tak zřejmě předcházející informace Somersovy sestry Lucy, která agentuře AP řekla, že se o bratrově smrti při dnešní nezdařené záchranné operace dozvěděla od agentů FBI.

Americké a jemenské síly provedly útok na dvě základny radikálních islamistů z jemenské odnože Al-Káidy na jihovýchodě země. Deset bojovníků z řad radikálů při ní bylo zabito, potvrdilo jemenské ministerstvo vnitra americké stanici NBC.

Dnešní operace následovala poté, co jemenská odnož Al-Káidy (AQAP) ve čtvrtek pohrozila, že Somerse zabije, pokud Spojené státy do tří dnů nesplní její podmínky. Ty ale nejsou nikde specifikovány. Na zveřejněném videu se jen hovoří o zločinech spáchaných údajně Američany v muslimském světě.

Americké ministerstvo obrany rovněž ve čtvrtek přiznalo, že se americké síly pokusily osvobodit Somerse už koncem listopadu. Somers a čtyři další rukojmí byli ale pár dnů před akcí teroristy přemístěni jinam.

hofihofi ( 6. prosince 2014 20:45 )

Pokud amici tam jim bude lezt a bombardovat je, at se nedivi, to je jejich zeme, ne amiku. Kdyz amici tam hazeji bomby tak je to demokracie, nebo bezduvodne rozmateji irak a vyvrazdehi lidi taky a kdyz jim to oplati na dvojcatech tak to je terorismus.

crowen ( 6. prosince 2014 18:45 )

potrefený nbcáz se ozval

crowen ( 6. prosince 2014 18:44 )

crowen ( 6. prosince 2014 18:44 )

připadat , je hofno vědět

daisies ( 6. prosince 2014 18:42 )

Nemá jak vyniknout, můra.

Zobrazit celou diskusi