Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pískot na Zemana a létající vajíčka: Podle Babiše jsme si udělali ostudu před celou Evropou!

Autor: simao, ČTK - 
17. listopadu 2014
18:06

Z Česka 25 let od sametu zamířily do světa záběry, jak směrem k českému prezidentovi létají vajíčka a rajčata z rukou jeho pořádně hlasitých odpůrců. Vedle Miloše Zemana v tu chvíli stáli prezidenti Německa, SR, Polska a Maďarska. A patrně nevěřili vlastním očím. Němec Gauck prý navíc sám dostal zásah letícím předmětem do spánku!

Německého prezidenta Joachima Gaucka zasáhlo v Praze při dnešních protestech proti hlavě českého státu Miloši Zemanovi vajíčko do spánku. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK řekl, že Gauck byl otřesen, ale v programu se rozhodl pokračovat. Podle německé ambasády však Gaucka trefila jen část skořápky a celou věc vzal s humorem, uvedla ČT.

Protesty provázely odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu na pražském Albertově. Stovky Zemanových odpůrců pískaly a z davu létaly předměty. „Miloše do koše“ a „Zemane, odstup“, křičeli demonstranti. Při projevech dalších středoevropských prezidentů lidé ztichli a odměnili je potleskem.

Zemanových příznivců však byla jen hrstka. Na Zemana se hlavně pískalo. „Nebojím se vás, jako jsem se nebál před 25 lety“ vzkazoval však prezident davu, zatímco kolem něj skákali bodyguardi s deštníky a odráželi vejce, rajčata i další létající potraviny.

Video Miloše do koše, křičela proti Zemanovi zaplněná Národní třída! - Jan Jedlička, Tomáš Polák, foto: ČTK
Video se připravuje ...

Při slavnostním odhalení desky si pak Zeman vyslechl pokřik „Nesahej na to“ a opět se Albertovem rozezněl pískot nespokojenců... Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) však vypískání Zemana nebylo selháním jeho kritiků.

Zaorálek: Zeman dostal společnost do varu

„Neberu to jako selhání těch účastníků, spíše je to závazek pro politiky,“ uvedl Zaorálek v Bruselu, kde je na jednání ministrů zahraničí EU. Politici by podle něj měli konat tak, aby společnost spojovali. Ministr je například přesvědčen, že není možné zlehčovat to, co se stalo 17. listopadu 1989. „Žádné bití obušky v průběhu roku 1989 nepokládám za standardní... Připadá mi, že tohle zlehčovat nedává smysl, a pak se člověk nediví, že společnost se dostává do varu,“ upozornil v reakci na Zemanova slova o tom, že na Národní třídě to nebyla v roce 1989 žádná „krvavá řež“.

Babiš: Je to ostuda

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) naopak označil počínání Zemanových odpůrců na Albertově za ostudu vzhledem k přítomnosti dalších středoevropských prezidentů. „Udělali jsme si ostudu před celou Evropou,“ řekl Babiš ČTK. Zemanovi odpůrci měli podle něj jít protestovat na Hrad, ne na slavnostní odhalování pamětní desky.

Video Video: Miloše do koše! - Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

I na Hrad přitom Zemanovi odpůrci vyrazili. Proti zpochybňování tvrdosti zásahu komunistické policie se už dříve postavili i další politici. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) se do prezidenta opřel na Twitteru. Označil Zemana za „tragéda“!

Die Welt: Češi chtějí upřímnost - v zásadě druhého Havla

Masivní protesty proti Zemanovi přitom dnešní vzpomínkové akce na sametovou revoluci zastínily. Všimla si toho i agentura DPA stejně jako další německá média. 

Deník Die Welt míní, že Češi chtějí „integritu a upřímnost - v zásadě druhého Havla“. DPA si povšimla, že pískání a křik davu polevily, když projev přednášel německý prezident Joachim Gauck, zatímco během Zemanova vystoupení demonstranti skandovali pozměněný sametový pokřik „Miloše do koše“, který původně před 25 lety mířil na generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše.

„Lidé, kteří se na Národní třídě sešli na základě výzvy na Facebooku, jsou z hlavy státu frustrovaní. V rozhlase se vyjádřil vulgárně jako v hospodě nejnižší cenové skupiny. Před několika dny chválil v Číně tamní režim, od kterého se chce údajně učit, jak stabilizovat hospodářský růst a demokracii,“

25 let od sametu: Prezidenta Zemana při odhalení pamětní desky na Albertově vypískali. Házeli po něm i vejce a další předměty. 25 let od sametu: Prezidenta Zemana při odhalení pamětní desky na Albertově vypískali. Házeli po něm i vejce a další předměty. | EPA
poznamenal list Die Welt. 

e.44 ( 18. listopadu 2014 14:34 )

Cituj sprosté veřejné prohlášení jiného našeho prezidenta během jeho výkonu prezidentské funkce.

mazd ( 18. listopadu 2014 14:23 )

Doufám,že mu toto přesně napíšete do oficiálního majlu na Hrad-tady to nemá váhu.

mazd ( 18. listopadu 2014 14:16 )

To je přesné. Divím se,že tam šli i faráři.

mazd ( 18. listopadu 2014 14:15 )

Národ, že chce druhého Havla? Ale nestrašte.

abyss ( 18. listopadu 2014 13:05 )

S někým kdo začne jako debil totálně debilní otázkou, nemá cenu se vůbec bavit ani číst dál jeho žvásty, které jsou určitě stejně debilní jako ta otázka

Zobrazit celou diskusi