Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kam vítr, tam Zeman: Prezident popírá tvrdý zásah, který sám kritizoval!

Autor: dce, ČTK - 
17. listopadu 2014
10:07

Že své názory člověk s časem mění, není nic zvláštního, avšak měnit svévolně historii člověk nemůže. O to se pokusil v sobotní debatě Miloš Zeman, když popřel, že by zásah na Národní třídě byl „nestandardním masakrem“. Jenže přesně tak sám označil demonstrace v písemném prohlášení z té doby.

„Revoluci v roce 1989 vyvolala nepravdivá zpráva o smrti studenta Martina Šmída, ne zákrok Sboru národní bezpečnosti na Národní třídě,“ to řekl prezident Miloš Zeman při sobotní debatě s Václavem Klausem. Zákrok tehdejší policie nebyl podle Zemana nestandardním masakrem a byla to jen jedna z mnoha tehdejších demonstrací.

Jenže tímhle prohlášením jako by kopl do vosího hnízda – nikdo se za jeho slova nepostavil, spíše naopak. Michal Kocáb ho označil za provokatéra a přirovnal k Miloušovi Jakešovi. Poslanec Marek Benda o jeho výrocích podle serveru idnes.cz prohlásil, že jsou nesmyslné. 

Video Zprávy: Zemanův skandální projev: 5 sprosťáren v 60 minutách - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

„Prosím vás, každý, kdo někdy chodil na protistátní demonstrace, ví, že ho občas majzli obuškem. A to ještě ti dědci z lidových milicí, když dostali povel 'obušky k nasazení připravit', tak si je dali takhle na prsa a rozběhli se a my jsme jim utekli,“ řekl Zeman. „Přátelé, nebyla to žádná krvavá řež, nebyl to žádný nestandardní masakr, byla to jedna z 'x' demonstrací,“ dodal.

 

Jenže před 25 lety říkal něco jiného – dokonce to takříkajíc stvrdil podpisem. „Který z platných zákonů povoluje surovost, brutalitu a sadismus? Jak jsou asi morální vlastnosti lidí, kteří pokojnou demonstraci prohlásili za protizákonnou a naopak masakr za ochranu zákona?“ Píše doslova a do písmene ve svém protestním prohlášení, které Český rozhlas zveřejnil na svém Twitteru, právě Miloš Zeman. Tak kde je pravda, pane prezidente?

Podle všeho – nebo alespoň podle tiskového mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Ten na zveřejnění tohoto prohlášení reagoval následovně: „Jde o falzum, a to z toho důvodu, že pan prezident nebyl v době listopadových událostí roku 1989 zaměstnancem Prognostického ústavu ČSAV. Tím se stal až v lednu 1990. V době listopadové revoluce byl pan prezident už potřetí od roku 1968 ve výpovědní lhůtě, a to kvůli kritickému článku pro Technický magazín v srpnu 1989,“ napsal nám Ovčáček do redakce.

Kolem Zemanovy osoby se v posledních týdnech zvedla taková vlne nevole, že se v pondělí v rámci oslav 17. listopadu v Praze koná i prostestní akce s názvem Červená karta pro Miloše Zemana. Podle odhadů se jí zatím účastní několik tisíc lidí. 

tgbb. ( 18. listopadu 2014 06:44 )

tgbb. ( 18. listopadu 2014 00:54 )

V oplzlostech nad tebou vede Zeman a berlin71.

tgbb. ( 18. listopadu 2014 00:53 )

Berlin71, Zeman a celá levice je stejná klasa. Primitivní hulvátský dobytek.

tgbb. ( 18. listopadu 2014 00:50 )

Zapoměl na brutální masakr, který nařídil Paroubek proti tanečníkům na Czechteku.

tgbb. ( 18. listopadu 2014 00:49 )

Zeman zase lže. Na Národní tehdy nebyl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa