Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Klaus: Největší chybou od sametu je stav pravice! Opět se střetne se Zemanem

Autor: simao, ČTK - 
12. listopadu 2014
20:29

Byli oponenti z řad levice a pravice, kteří ale uzavřeli opoziční smlouvu. Oba se stali prezidenty. Nyní se však očekává jejich střet - Miloš Zeman a Václav Klaus se totiž setkají v diskuzi k výročí 25 let od sametové revoluce. Na pražském Žofíně tak bude o zábavu postaráno. Co si myslí tyhle osobnosti polistopadové politiky o 25 letech kapitalismu v Česku?

Václav Klaus se do bilancování pustil již včera během křtu své knihy "Chtěli jsme víc než supermarkety". Vyjádřil při něm obavu, že se Česko vrací zpátky k centrálně řízené společnosti jako před rokem 1989. "Mám více a více strach, že místo cesty tam se začínáme v jistém slova smyslu vracet v kruhu tam, odkud jsme v podstatě vyšli," myslí si Klaus.

Mnoho lidí podle něj tenhle návrat nevidí, protože k němu dochází v jiných kulisách. Exprezident se však obává návratu "k světu více z centra dirigovanému, regulovanému, řízenému a kontrolovanému, kde každý ten človíček má té své svobody méně, než jsme my v listopadu 1989 předpokládali."

Návrat poměrů naprosto stejných jako za komunismu však Klaus nepředpokládá. "Jako přes kopírák to nebude. Kulisy jsou jiné, ale mnoho věcí a tendencí je stejných a podobných," soudí. Za největší chybu v polistopadové éře pokládá to, že česká pravice dopustila, aby dopadla tak, jak dopadla. "Že vyklidila politické kolbiště a umožňuje, aby se dělo v naší zemi to, co se v ní právě teď děje," konstatoval někdejší šéf ODS a první polistopadový ministr financí Klaus.

Chystá se duel Klaus vs. Zeman

Klaus byl přitom silným představitelem pravice v Česku. Jeho oponentem pak byl současný prezident Miloš Zeman. V sobotu 15. listopadu 2014 se přitom oba dostaví na Žofín. Společně s dalšími hosty - šéfem Ústavního soudu Rychetským, současným ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, či exministrem Karlem Dybou. A to při příležitosti konference 25 let kapitalismu v České republice.

"Konference nabídne několik zajímavých panelových diskuzí předních českých ekonomů, právníků a byznysmenů. Vyvrcholením pak bude vystoupení prezidentů Miloše Zemana s Václavem Klausem v moderované diskuzi tak, jak je známa divákům českých televizních stanic z doby před patnácti či více lety," prozradila Blesk.cz Aneta Stiborová z Czech Enterprise Institutu, který akci organizačně zajišťuje pro VŠE.

Moderování jednotlivých diskusních panelů v hlavní části konference se zhostí zkušení moderátoři České televize Jakub Železný, Daniel Takáč a Lukáš Dolanský, dodala Stiborová.Více informací k akci najdete na ctvrtstoleti.cz  

pravlast ( 13. listopadu 2014 22:45 )

Ano pravice je v pr a levici má na hoňku aby to bylo jak od cizího.Asi po středověkém zvyku za zlodějinu mu usekneme jednu z nich.Která bude větší ztrátou?

salto ( 13. listopadu 2014 09:29 )

Největší chybou sametu je, že lidi kteří tady řvou jak raněná zvířata a předhánějí se ve vulgarismech, celé pravici tehdy tleskala a vynášela je do nebes aniž by si uvědomili, jaký podfuk se na ně chystá (největší přesun majetku v historii, včetně 30-tileté války). Chyťme se za rypák a přemýšlejme co s tím . Jinak Klaus má pravici (myslím ruku) zcela v pořádku, za to jak seknul to pero by se nestyděl ani špičkový chmaták

tigrusenko. ( 13. listopadu 2014 06:53 )

moc koksu

tigrusenko. ( 13. listopadu 2014 06:53 )

Goooooooood morning Vietnáááám!!!!-Dobré ráno Česko!!!

turista.z ( 13. listopadu 2014 00:09 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa