Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman v rozjitřené atmosféře pozval do Česka Putina! Přijede i Obama?

Autor: ČTK, simao - 
18. listopadu 2014
11:15

Dva kohouti se sejdou na jednom smetišti? Ruského prezidenta Vladimira Putina i jeho amerického protějška Baracka Obamu pozval do Česka Miloš Zeman. Přijme jeho pozvání a dorazí po Novém roce do Česka navzdory tomu, že v Praze na českého prezidenta létala ve výročí sametu vejce a rajčata?

Zeman pozval na leden do Česka představitele čtyř vítězných mocností druhé světové. Mezi nimi tedy i ruského prezidenta Vladimira Putina. Uvedl to dnes Český rozhlas a ČTK to potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman podle svého mluvčího státníky pozval na připomínku 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi, které připadá na 27. leden. Zda se hlavy USA, Ruska, Velké Británie a Francie akce opravdu zúčastní, nemá Hrad podle Ovčáčka zatím potvrzeno.

„Jde o mezinárodní připomínku holokaustu. V České republice budou tuto připomínku organizovat významné židovské organizace, které jsou pořadateli. Je ale logické, že hlavy vítězných mocností druhé světové války musí pozvat prezident republiky,“ uvedl Ovčáček den poté, co Miloš Zeman sklidil zlobu davu mj. i za své proruské postoje. Na Národní třídě mu při 25. výročí sametové revoluce ukázal nespokojený dav červenou kartu, na Albertově Zemana vypískali a házeli po něm rajčata, vejce i svačiny...

Video Zprávy: Výprask pro Zemana nejen za k*ndy! A „zloděj“ Klaus? - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Výrazně napjatá atmosféra však panuje i mezi zamýšlenými hosty prezidenta Zemana. Putin a Obama se v poslední době objevili na jednom summitu v Číně i Austrálii, nadále však mezi nimi panují napjaté vztahy. A to především kvůli situaci kolem záboru Krymu a na východní Ukrajině, kde Rusko podle Západu podporuje proruské separatisty. Český ministr zahraničí Zaorálek odhadoval, že na Ukrajině nyní působí 10 tisíc ruských mužiků...

"Nerad bych takovou záležitost spojovaj s jakýmkoli zahraničně politickým děním," uvedl mluvčí prezidenta Zemana Ovčáček na dnešním brífinku. "V tuto chvíli nemáme potvrzenou účast, všechno je v jednání," dodal. Putin i s Obamou se přitom letos již účastnili společně výročí vylodění spojenců v Normandii, kam vyrazil i Zeman.

Jenže český prezident je nyní často kritizován za vstřícný postoj právě ke Kremlu. Opakovaně se totiž vyjadřuje negativně proti sankcím, které USA a EU uvalují na Rusko a popíral i ruskou účast v bojích na Ukrajině. "Neumím si představit v současné době, že by se takto zachoval třeba polský prezident, že by pozval ruského prezidenta na své území, byť právě tam leží Osvětim a právě tam se ty hrůzy odehrály," upozornil Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09, ve vysílání ČT. "Nejhorší varianta by však byla, kdyby ostatní tři odmítli a přijel jen pan prezident Putin," dodal Ženíšek.

Syn expremiéra Nečase komentoval Zemanovu pozvánku na Facebooku. Syn expremiéra Nečase komentoval Zemanovu pozvánku na Facebooku. | Facebook

zabibol ( 19. listopadu 2014 10:03 )

Dva bolševici tajtrdlici.

marmat ( 18. listopadu 2014 19:18 )

Poláci to svolat do Osvětimi neuměj....tak pověřili Miloše ??? a u nás byl konec války v lednu...? a je náš prezident zdráv ??? A co na to Poláci? ZEMÁK je fakt kamikaze Jak prostě vyslovil ty prasárničky "narostly mu ramena".

zabibol ( 18. listopadu 2014 18:17 )

Jenom aby se Putler někde neztratil mezi pionýry.

zabibol ( 18. listopadu 2014 18:16 )

Mužik Putin už si maluje bílé pásy na tank. Tentokrát ti to Putine tak lehce neprojde jako v r. 1968.

reknirmareno ( 18. listopadu 2014 18:00 )

Dekuji. To jsem rikal.Mame pravdu. Zel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa