Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Retro nebo peklo? Výstava ukazuje, jak jsme žili za Husáka

Autor: uá - 
17. listopadu 2014
05:01

Pro někoho krásná vzpomínka, pro někoho nepříjemná zkušenost. Tak by se dala shrnout výstava v ústeckém muzeu s názvem Jak se žilo za Husáka. A je to opravdu realistická výstava – v regálech obchodů jeden druh konzervy, v každém bytě podobná obývací stěna a toaletní papír, který dřel. To byly symboly socialistického blahobytu.

Výstava je rozdělena do čtyř expozic zaměřených na bydlení, nakupování a konzum, volný čas a výchovu. K vidění je zde autentický kompletně zařízený obývací pokoj, nechybí skákající tatramatka či černobílá přenosná televize Merkur, na které bylo možné sledovat jen dva programy. Úsměvně dnes působí regály, v nichž jsou vyrovnány dva druhy konzervy nebo pracího prášku.

„Exponáty jsme shromažďovali asi tři roky. Jsou to věci denní potřeby, které dodnes lidé doma mají a používají,“ řekl historik muzea Václav Houfek. „Nejde o starožitnosti, takže se jich lidé postupně zbavují a vyhazují je. Za pár let budou nedocenitelné,“ dodal jeho kolega Martin Krsek.

Sledujte dnes již od 15:00 Sledujte dnes již od 15:00 | Blesk

 

Součástí výstavy jsou i normalizační plány a makety přestavby Ústí nad Labem z let 1964 a 1978. Centrum města bylo určeno jen pro kancelářské budovy, bydlení mělo být odsunuto do sídlišť na okraji. Padla kvůli tomu řada historických domů. Záminkou byla hygiena. Bouraly se domy v hygienických pásmech kolem chemiček a v tzv. inverzní zóně, což bylo celé centrum. Panelová výstavba měla nahradit více než 10 000 zbouraných bytů.

Video Tajný úkryt papalášů KSČ: Ještě v něm zůstal Husákův stůl! - Jan jedlička, Tomáš Polák
Video se připravuje ...

 

jarypadlo ( 17. listopadu 2014 22:26 )

Retro nebo peklo?jak žijemev časech Blesků,Aha,Šípů,TN.cz a dalších blbvárů?Co to sem mícháte a co zkoušíte porovnávat vy kr.e.tééé.ni?

nevervsemucoctes ( 17. listopadu 2014 19:36 )

S trollem, který nemá slušného vychování se vybavovat nehodlám. Kdo zažil pochopil, kdo ne, že tarot666, se chová jako ubožák s IQ houpacího koně.

babcaa ( 17. listopadu 2014 17:48 )

Ještě není ani šest odpoledne a ty už jsi ožralá jak prase? Ty to teda vedeš, ty rudá ště*tko

lukreciaborgia ( 17. listopadu 2014 17:37 )

babcoo-viděla jste dneska tu rudou záplavu??Všichni kdo drželi rudé knížky v Praze chtějí do KSČ !!!Praha je totální ostudou a sebranka všeho možného,ale dneska to s rudými knížkami přehnali.!!Ale jak zacal mluvit Germán,sklapli.Nepomohly ani rudé karty.Pražáci nás prodají za babku.

aluman ( 17. listopadu 2014 17:13 )

Jde o průzkumy nezávislých organizací, jejichž výsledky se kraj od kraje liší maximálně +-7% a těch 33% je celkový průměr. Mě spíš zaráží že to není méně než 33%. Pokud bych soudil podle rodiny, známých, přátel a klientů (nejde o žádnou klientelu bohatých lidí s dobrým postavením, opak je pravdou), nedostal bych se na víc jak 15%.

Zobrazit celou diskusi