Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Živá legenda Josef Hasil (90): Skutečný Král Šumavy byl pohraničník!

Autor: Vlaďka Hradská - 
10. února 2014
06:25

Je to teprve pár let, kdy historici odkryli tajemství pravého Krále Šumavy. Legendárním převaděčem nebyl z filmu známý Kilián, ale Josef Hasil. Nezemřel však kulkou pohraničníků, jako filmový hrdina. O víkendu oslavil devadesátiny.

Králem Šumavy nazývali Josefa Hasila podle zápisů v archivech sami pohraničníci a StB. Byl pro ně noční můrou. Ze všech převaděčů nejvíce riskoval, vyvázl i z přestřelek a převedl z totalitního Československa na Západ desítky lidí.

O Králi Šumavy natočil Karel Kachyňa podle předlohy Rudolfa Kalčíka stejnojmenný film. O Hasilovi tam není ani slovo. Tehdejšímu politickému zřízení se nehodilo do krámu, že americkým agentem je bývalý pohraničník. Proto označili za Krále Šumavy německého pašeráka a převaděče Franze Nowotneho, zvaného Kilián. „Můj otec pracoval u ozbrojené ostrahy železnic a s Hasilem se znal. Řekl mi, že ten film je snůška nesmyslů,“ uvedl Vladimír Fišpera ze Čkyně. To potvrdil i sám Hasil: „Přes žádné močály jsme nechodili, jak se uvádělo. To by byla jistá sebevražda.“

Kdo je Hasil?

Pohraničník Josef Hasil pomáhal lidem k útěku z totalitního Československa. Byl za to odsouzen na 9 let. Po roce v mosteckých dolech utekl a stal se agentem-chodcem. Tehdy začala jeho kariéra Krále Šumavy. Pracoval pro americkou výzvědnou službu a do roku 1953 převáděl lidi do Bavorska. Po vzniku železné opony odjel do USA a pracoval v automobilce. Nyní si užívá důchodu v Chicagu.

Víte, že?

- Na 9 let za mříže odsoudil Hasila vojenský prokurátor Karel Vaš (†96), který poslal na smrt Miladu Horákovou?

- Hasil vodil uprchlíky v noci v mlze i vánici po několika trasách. Jeho teritoriem byla Zvonková, České Žleby, Nové Údolí a hřbet od Třístoličníku přes Plechý a Trojmezí.

- Kvůli vazbám na Hasila skončilo před komunistickým soudem 96 lidí.

- Za pohřeb Hasilovy matky skončil mladý kněz Miloslav Vlk jako myč oken. Dnes je kardinálem.

- Josefu Hasilovi udělil v roce 2001 prezident Václav Havel (†75) Medaili Za Hrdinství.

Bude nový film

Slavný film Král Šumavy z roku 1959 byl poplatný době. Film měl úspěch, viděly ho čtyři miliony lidí. V současné době natáčí se skutečným Králem Šumavy Hasilem dokument HBO. Seriál o životě legendárního převaděče připravuje i režisér Radim Špaček. Podkladem pro scénář je knižní bestseller Návrat Krále Šumavy od Davida Jana Žáka.

bre-burda ( 23. června 2023 11:58 )

Nebyla vina západu? Francouzi a Britové nás v Mnichově prodali Hitlerovi, ten sem přitáhl Stalina, v Jaltě nás prodal Churchill a Roosevelt Rusům kteří si nás ponechali jako válečnou kořist. Kde je tedy počátek zla?

zabibol ( 11. února 2014 10:26 )

Pomáhal lidem uprchnout z komunistického pekla. Frajer.

gabreta ( 10. února 2014 18:28 )

To máš za příbuzný asi bejvalý politruky od Pohraniční stráže! Máš představu že by převaděč schovanej v křoví začal střílet na hlídku PSáků první? Čekali a ze zálohy stříleli ti "kamarádi" PSáci a proto taky zařval jeho brácha Bohouš!

gabreta ( 10. února 2014 17:26 )

Máš na mysli Havla s jeho partou??

venxa ( 10. února 2014 16:32 )

Kdyby pri pripadnem konfliktu hynulivasi chlapci v zakopech by nebyla vina Zapadu ale dusledek Sovetske rozpinavost. Kdyby Sovetsky blok napadl zZapadni Evropu a Severni Ameriku tak bych si nedelal nejmensi vycitky svedomi strilet me byvale ceske soukmenovce spolu s jejich ruskymi mastery.

Zobrazit celou diskusi