Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pozor, šokující záběry: Slzy dívek, kterým rituálně zmrzačili pohlavní orgány

Autor: šim - 
14. listopadu 2014
05:38

Přestože je (teprve tři roky) ženská obřízka v Keni postavena mimo zákon, z hluboko zakořeněné kmenové tradice bohužel jen tak nevymizí. Dospívající dívky jsou při tomto extrémně bolestivém, obyčejnou žiletkou a bez dezinfekce prováděném zákroku doživotně mrzačeny. Fotograf Siegfried Modola zachytil rituál obřezání čtyř nedospělých dívek na fotkách, na které se téměř nedá pohlédnout.

Zabaleny do vydělaných zvířecích kůží, v obličeji rituálně potřeny bílou barvou, kterou o pár minut později už rozpíjejí tekoucí slzy. Čtyři mladé dívky z kmene Pokot z keňské oblasti Baringo právě podstoupily ženskou obřízku. Provedly ji žiletkou starší ženy. Dívky při ní seděly na velkých, špinavých kamenech, které na zádech předtím přitáhly jiné ženy.

Ženy přinášejí na zádech kameny, na kterých dívky při obřízce budou sedět Ženy přinášejí na zádech kameny, na kterých dívky při obřízce budou sedět | Reuters

V očích dívek se zračí obrovská bolest momentální i všechna bolest budoucí, kterou budou až do konce života při každém pohlavním styku a později při porodech trpět. Každý sex pro ně bude utrpením, pro muže je naopak obřezaná dívka žádoucí. Muž se tím navíc ujišťuje, že takto zmrzačená žena nebude mít na sex s cizími muži ani pomyšlení. Jenomže ani na sex s ním. Každý pohlavní styk pro ni bude novým rozerváním zhojené rány.

Dívka v šoku po obřízce Dívka v šoku po obřízce | Reuters

Je třeba říci, že slovo obřízka je pro tento zákrok nepatřičný eufemismus. Světová zdravotnická organizace používá sousloví, které by se dalo přeložit jako mrzačení ženských pohlavních orgánů nebo mrzačení rodidel. S následky obřízky žije v současnosti 140 milionů žen na celém světě, z toho 92 milionů v Africe. Obřezání spočívá v odstranění klitorisu a zevních pohlavních orgánů, velkých a malých stydkých pysků. K zákroku se používá cokoli ostrého od žiletky, kusu skla až po nůžky.

Obřízka se provádí žiletkou, nůžkami nebo kusem skla Obřízka se provádí žiletkou, nůžkami nebo kusem skla | Reuters

Problematiku ženské „obřízky“ řeší řada organizací v čele s UNICEF. Zabývá se jí třeba i nadace Lejly Abbasové Asante Kenya. Keňské právo nyní uzákonilo doživotní vězení pro vykonavatelku obřízky, pokud dívka po ní zemře. Stává se to často vykrvácením během porodu, když téměř zašitý vstup do vaginy musí být rodícím se dítětem doslova roztržen. Nyní úřady prošetřují asi padesátku takových případů.

Žena právě mrzačí mladou dívku. Žiletkou jí odřezává zevní pohlavní orgány Žena právě mrzačí mladou dívku. Žiletkou jí odřezává zevní pohlavní orgány | Reuters

Christine Nanjala z odboru pro ochranu dívek a žen říká, že si jsou vědomi, že s obřízkou nebude konec v nejbližší době. Přesto je optimistická. „Bez naděje by to nešlo. Věříme, že jednoho dne ji vymýtíme,“ říká.

karelka ( 24. září 2016 17:47 )

Udělat to většině našich žen, pochopitelně odborně......

sores ( 22. června 2015 14:09 )

 Jsou to jednoduše nemyslící podlidi. Souvisí to s jejich náboženstvím a jako každé jiné náboženství je fanatické a znásilňování mysli člověka. Hotová katastrofa když člověk uvěří a podlehne něčemu, co v životě neviděl a neuvidí,na co si nesáhne.Je to proti logickému uvažování.Odpornost a hnus co si lidi dokáží dělat za bolestivé hnusárny,brr.

marlen52 ( 22. června 2015 14:00 )

neskutečné na tohle nemám slov

y1xcvbnm ( 22. června 2015 13:57 )

BYLO BY DOBRÉ TO SAMÉ UDĚLAT MUŽÚM A BYLO BY TO VYŘEŠENÉ.

divenka ( 14. listopadu 2014 12:08 )

tady pomůže jedině osvěta a vzdělání a to jak mužů, tak žen.

Zobrazit celou diskusi